Minister Lajčák na VZ OSN: Slovensko ako zodpovedný hráč pri riešení globálnych problémov

0
Miroslav Lajčák (Autor: SITA)

„Zasadnutie VZ OSN predstavuje mimoriadny týždeň intenzívnych diplomatických aktivít, keď sa predstavitelia krajín z celého sveta zídu na jednom mieste. Je to jedinečná príležitosť stihnúť v relatívne krátkom čase rokovať s množstvom partnerov o širokej palete tém dvojstranných vzťahov i aktuálnych medzinárodných otázkach,“ konštatoval minister M. Lajčák.

Počas pobytu na Valnom zhromaždení OSN sa minister M. Lajčák zúčastnil na 12 podujatiach venovaných migračnej kríze, otázkam budovania mieru a mediácie či boja proti extrémizmu a situácii na Blízkom východe.

Nosnou myšlienkou jeho vystúpení bolo zdôraznenie potreby riešiť globálne problémy spoločne a pri ich prekonávaní rozširovať a zintenzívniť medzinárodnú spoluprácu s akcentom na preventívnu diplomaciu a kroky zamerané na udržanie a upevňovanie mieru.

Na podujatiach VZ OSN oznámil minister M. Lajčák nové slovenské príspevky na riešenie viacerých globálnych výziev: 550 vládnych štipendií pre utečencov a 550-tisíc eur do Fondu na budovanie mieru. Deklaroval tiež pripravenosť SR prispievať k napĺňaniu mierovej dohody v Mali a pri budovaní kapacít medzinárodného spoločenstva v oblasti mediácie a predchádzania konfliktov.

Minister M. Lajčák vo svojich vystúpeniach na podujatiach k mierovým operáciám a budovania mieru poukazoval aj na význam reformy bezpečnostného sektora, čo je prioritná agenda Slovenska na pôde OSN a čoraz dôležitejšia súčasť medzinárodných aktivít zameraných na stabilizáciu postkonfliktných oblastí.

„Naša aktívna účasť na podujatiach v rámci Valného zhromaždenia OSN s konkrétnymi príspevkami a návrhmi ukázala Slovensko ako konštruktívneho a zodpovedného hráča, ktorý sa podieľa na hľadaní spoločných odpovedí na globálne problémy,“ zhodnotil týždňové aktivity v New Yorku Minister M. Lajčák. Dôkazom jeho slov bolo pozvanie SR na podujatia, kde sa zúčastňovali len vybrané krajiny – ako napr. Summit lídrov pre utečencov, ktorý zorganizoval prezident USA Barack Obama.

V rámci bilaterálnych aktivít absolvoval minister M. Lajčák 42 rokovaní a stretnutí s partnermi zo všetkých kontinentov – od prezidenta Ukrajiny, cez premiéra Kosova a ministrov zahraničných vecí krajín Mexika, Kuby a Venezuely, cez Ekvádor, Rusko, Nórsko, Mikronéziu, Indonéziu a Malajziu až po Senegal, Angolu, Austráliu či Nový Zéland. Okrem toho viedol rozhovory aj  s viacerými európskymi rezortnými kolegami a predstaviteľmi OSN.

Z pozície predstaviteľa predsedníckej krajiny v Rade Európskej únie podpísal minister M. Lajčák v New Yorku dohodu o zrušení vízovej povinnosti medzi EÚ a Mikronéziou a rokoval tiež s ministrom zahraničných vecí a ministrom obchodu Ekvádoru o dokončení a podpise obchodnej dohody medzi EÚ a Ekvádorom.

V mene Slovenska podpísal aj bilaterálnu dohodu so Spojenými arabskými emirátmi o vzájomnej ochrane a podpore investícií.

- Reklama -