ĽS Naše Slovensko: Plyn a elektrina sú umelo predražené! Slováci zaplatili oligarchom a zahraničným „investorom“ viac ako miliardu navyše

0
Ľudová strana Naše Slovensko (Autor: Ľudová strana Naše Slovensko)

Zrátajme si to za rok. 55 € x 12 mesiacov + 68 € x 12 mesiacov = 1 476 € ročne. Vcelku dosť. Čo je však horšie, je to zbytočne veľa.

Od marca tohto roku totiž prebiehala fyzická kontrola objektov firiem, ktoré vám dodávajú elektrinu a plyn. Na Slovensku má túto kontrolu na starosti Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO), ktorý zodpovedá za to, aby boli ceny za energie primerané.Tento úrad si prizval 100 znalcov, ktorí navštívili, prezreli, zapísali a posúdili technický stav a hodnotu 14 tisíc z celkového počtu 27 tisíc objektov. Prechádzali aj elektrické, distribučné a regulačné stanice. Kontrolovali firemný softvér a jeho využívanie. Ďalej vysokonapäťové a nízkonapäťové vedenia, rôzne meracie systémy a dopravné prostriedky. Skrátka všetko, čo si distribučné firmy započítavajú do nákladov a čo má vplyv na výslednú cenu elektriny a plynu.

Výsledky tejto inventúry sú šokujúce. Zistilo sa, že distribučné firmy si celé roky pridávali do cien aj položky za nevyužívané siete, trafostanice či prázdne plynovody. A to napriek tomu, že na ne nie sú napojení žiadni zákazníci.

Naposledy sa takáto rozsiahla kontrola distribučných spoločností uskutočnila v roku 2005. Odvtedy sa vedenie ÚRSO len naivne spoliehalo na podklady, ktoré mu dodávali samotné distribučné firmy. Koľko si tieto firmy naúčtovali, toľko sme im my, poslušní Slováci, zaplatili. Bez akejkoľvek dôkladnejšej kontroly.

Na čele ÚRSO je Jozef Holjenčík, nominant SMERu. Ten bol na svoje miesto dosadený ešte za prvej vlády Roberta Fica v roku 2007. Za druhej vlády Roberta Fica bola jeho pozícia vo vedení ÚRSO potvrdená až do roku 2018.

Nevieme, čo všetko za tie roky vo svojej dôležitej funkcii pán Holjenčík spravil. Vieme však, že to najdôležitejšie – inventúru objektov firiem, ktoré má mať pod dohľadom, za celé roky svojho pôsobenia neurobil. To znamená, že či už svojou lenivosťou, alebo nečinnosťou, alebo zámerne(?) nepracoval tak, aby neustále zabezpečoval spravodlivé ceny plynu a elektriny.

Ak by vďaka tejto najnovšej inventúre klesli ceny energií od roku 2017 len o 5 %, bude to znamenať, že vaše ročné vyúčtovanie klesne z pôvodných 1476 € o 73,80 € dole. To je slušný peniaz. Najmä ak si zrátate, že ste za posledných 10 rokov zaplatili dokopy o 738 € viac, ako bolo treba. A to len preto, že pán Holjenčík si počas 10 rokov „zabudol“ preveriť náklady distribučných firiem!

Počítajme ďalej. Na Slovensku máme zhruba 2 milióny domácností. Uvažujme, že každá zaplatila za posledných 10 rokov o spomínaných 738 € viac, ako bolo treba. To je spolu 1 miliarda 476 miliónov eur navyše zaplatených zahraničným „investorom“ a domácim oligarchom. Niet sa potom čo čudovať, že na Slovensku je bieda. Je teda namieste otázka, že prečo Jozef Holjenčík, nominant SMERu, udržiaval na Slovensku 10 rokov predražené ceny energií?!

Väčšina slovenských médií informuje o tejto kauze len veľmi vlažne. Najhoršie však denník Pravda, ktorý patrí rovnakému majiteľovi, ako energetické distribučné firmy. Ich spoločným majiteľom je totiž finančná skupina J&T. Tá vlastní 49 % podiel v spoločnosti Stredoslovenská energetika (SSE) a 49 % Slovenského plynárenského priemyslu (SPP). Pre úplnosť dodávam, že 49 % v Západoslovenskej energetike (ZSE) vlastnia Nemci (firma E.ON) a 49 % vo Východoslovenskej energetike patrí ďalšej nemeckej firme (RWE). To len aby sme my, bežní Slováci, nezabudli, kto si na náš účet vylepšil vďaka predraženým energiám svoje kontá o takmer 1,5 miliardy eur.

Aj táto kauza znovu potvrdzuje slová podpredsedu ĽS Naše Slovensko Milana Uhríka, ktorý už dlhodobo kritizuje kolonizáciu strategických energetických odvetví, či už tzv. „investormi“ zo západu, alebo oligarchami zo Slovenska. Cieľom týchto „podnikateľov“ totiž nie je dodávať Slovákom energie za čo najpriaznivejších podmienok. Ich cieľom je logicky vždy čo najviac zarobiť. A skorumpovaní vládni činitelia im v tom ochotne pomáhajú. Jediným riešením je teda exemplárne potrestať ľudí zodpovedných za rozkradnutie slovenskej energetiky a strategické energetické podniky znovu vrátiť naspäť do rúk štátu tak, aby tieto firmy slúžili v prvom rade obyvateľom Slovenska. A vedenie štátnych orgánov zveriť do rúk odborníkom, ktorých priority sú oveľa vznešenejšie, než túžba po tučných vreckách.

Ing. Marek Belák
asistent poslanca NR SR Milana Uhríka

 

- Reklama -