Blahová (SaS): Sexuálne zneužívanie detí nebolo nikdy tak blízko úradu vlády

0
Natália Blahová (SaS). (Autor: pk)

„V týchto chvíľach bolo celej slovenskej verejnosti a najmä maloletým obetiam vysvetlené, prečo napriek opakovaným sťažnostiam, trestným oznámeniam a kontrolám ministerstva práce a ústredia práce v minulých rokoch, neurobili vo veci podozrení vôbec nič. Mediálny poradca premiéra poskytol verejnosti nepriamy dôkaz o tom, že zariadenie Čistý deň patrí do rodiny smeráckej klientely,“ povedala na úvod tlačovej konferencie poslankyňa NR SR za SaS Natália Blahová.

Podľa nej je predpoklad, že mediálne stanovisko zariadeniu Čistý deň pripravovali na Úrade vlády SR. „Každý divák si všimol, že riaditeľ mal v rukách stanovisko, ktoré sám nepísal, nebol s textom dostatočne oboznámený a preto mal dokonca problém ho plynule prečítať,“ pokračovala Blahová, ktorá zároveň prejavila úprimné zdesenie nad situáciou. „Vyplýva z nej, že vláda pomáha kamuflovať a zahladzovať nechutnú kauzu sexuálneho zneužívania maloletých dievčat. Podozrenia sú masívne a prepojenia na vládu a ministerstvo dávno dokázané. Úrad vlády spája s Čistým dňom manželka Petra Tománka Zuzana Miková, ktorá na úrade vlády pôsobila. Jej činnosť je spájaná s aférou nekalého získavania financií z úradu vlády,“ konštatovala Blahová s tým, že dnes, keď sám premiérov človek mediálne školí podozrivých priamo na Úrade vlády SR, sa tieto prepojenia vynárajú znova.

Odporúčame premiérovi, aby odvolal Erika Tomáša z funkcie mediálneho poradcu

„Pýtame sa, konal Erik Tomáš na príkaz premiéra Roberta Fica? Bol v tom čase premiér prítomný na úrade vlády? Stretol sa s Tománkovcami aj on sám? Ak Erik Tomáš tvrdí, že sa s nimi stretol ako poslanec pýtame sa, prečo ho nezorganizoval v Národnej rade, kde by transparentnosť ich stretnutia bola aspoň trochu vierohodná?,“ povedala Blahová.

Dodala, že je neúnosné, aby mediálny poradca predsedu vlády spolupracoval s podozrivými zo spáchania trestných činov, dokonca v priebehu vyšetrovania. „Je za hranicou akceptovateľnosti, aby politik a premiérov poradca radil ľuďom podozrivým z týrania, zanedbávania a zneužívania detí. Tieto deti boli zverené do starostlivosti štátu a je nechutné, že práve štát sa týmto podieľa na vykresľovaní pozitívneho mediálneho obrazu podozrivých. Takéto bezprecedentné konanie ostro odsudzujeme,“ uzavrela Blahová.

Podľa poslanca SaS Ľubomíra Galka dôkaz, ktorý nám poskytla strana Smer cez svojho vysokopostaveného člena Erika Tomáša dokumentuje to, že Smer je v tejto traumatizujúcej kauze namočený a je to šokujúce. „To, akými pochybnými ľuďmi sa obklopuje predseda strany Smer-SD a zároveň predseda vlády Robert Fico, vypovedá o jeho charaktere. Je to morálne rozložený človek. Zároveň je nebezpečný pre Slovensko. Ukazuje sa, že Robert Fico nie je schopný posudzovať svoje konanie z morálnych hľadísk a táto porucha osobnosti ho aj drží vo funkcii,“ povedal Galko.

Poslanec Jozef Mihál si myslí, že okrem iného došlo aj k porušeniu ústavného zákona o ochrane verejného záujmu. „Verejný funkcionár nesmie zneužívať svoju funkciu a pomáhať iným osobám tak, aby on alebo tie iné osoby, dosiahli prospech. Erik Tomáš, ako poslanec a poradca, radil osobe podozrivej zo závažných trestných činov, ako sa z obvinení vyšmyknúť. Preto odporúčame premiérovi, aby odvolal Erika Tomáša z funkcie mediálneho poradcu. Nerobíme si ilúzie, že sa tak stane, ale myslíme si, že Erik Tomáš stratil morálny kredit na to, aby bol naďalej poslancom Národnej rady SR,“ dodal Mihál s tým, že ak dotyční nebudú konať, strana SaS bude iniciovať konanie výboru, ktorý preskúma porušenie zákona a veríme, že aj vyvodí konzekvencie.

- Reklama -