Minister Maďarič: po úspešnej prezentácii SR na medzinárodnom festivale vzhliadnu inscenáciu Finetuning aj slovenskí diváci

0
Minister kultúry Marek Maďarič (Autor: TASR)

Festival OFF d´Avingon je najväčším a najprestížnejším divadelným festivalom v Európe. Ifjú Szivek tancovali počas podujatia 22-krát, neraz vypredali sálu a dostali množstvo pozitívnej kritiky. “Určite jedno z najlepších predstavení festivalu Avignon 2016. Treba vidieť”, vyzýva nás Robert Aburbe v Theatrotheque.

Finetuning priblíži divákovi vzťah medzi tancom a hudbou, zvukom a pohybom a zároveň spracováva aj tému domáceho násilia. Choreografia v divákovi vyvoláva silné emócie, ktoré je nevyhnutné z času na čas doladiť. Projekt je koprodukciou medzi Tanečným divadlom Ifjú Szivek a Dusan Hegli Company.

Bratislavská premiéra sa uskutoční pod záštitou ministra kultúry Slovenskej republiky Mareka Maďariča: “Teším sa, že po úspešnej prezentácií Slovenskej republiky na renomovanom medzinárodnom divadelnom festivale na Festivale OFF d´Avignon v júli 2016 budú mať možnosť vzhliadnuť toto dielo aj diváci v Bratislave a neskôr aj v iných mestách Slovenska.”

Predstavenie Finetuning uvedie tanečný súbor v novembri aj v Budapešti.

TANEČNÉ DIVADLO IFJÚ SZIVEK

Súbor bol založený v roku 1955, od roku 2000 funguje ako profesionálne tanečné divadlo. Ifjú Szivek je od začiatku jednou z najvýznamnejších umeleckých dielní maďarského folklórneho hnutia a umeleckého života Maďarov na Slovensku. Jeho najväčším prínosom je prezentácia tradičnej hudobnej a tanečnej kultúry Strednej Európy ako spoločenskej hodnoty, prostredníctvom divadelných predstavení doma i v zahraničí. Choreograf kolektívu Dušan Hégli vedie umeleckú činnosť tanečného divadla už 15 rokov. Zriaďovateľom inštitúcie je Úrad vlády Slovenskej republiky.

- Reklama -