Premiér Fico: Slovenský zápis do európskej histórie

0
Premiér Robert Fico (Autor: SITA)

Ak niekto kriticky hodnotil nedostatok záväzných stanovísk, potom nepochopil, alebo zámerne skreslil zmysel a cieľ stretnutia, ktorého hlavným účelom bolo veľmi otvorene si dovnútra povedať, kde sa dnes v európskom projekte nachádzame, a presnejšie, kde máme problém, ak nám naprieč členskými krajinami rastie extrémizmus a euroskepsa, a ako chceme na tento vývoj odpovedať. Jasne na samite zaznelo, že zodpovednosť za nárast radikalizmu a protieurópskych nálad je na našej strane a je len na nás odpovedať na tento vývoj lepšou politikou, jasnými prioritami, iným jazykom a aktivitami. Pre Úniu to bola prospešná, veľmi úprimná debata.

Bratislavská cestovná mapa pomenovala priority aj konkrétne opatrenia, ktorých napĺňaniu Únia v nasledujúcich mesiacoch venuje maximum energie. V riešení migračnej krízy je napríklad absolútna zhoda na priorite dôslednej ochrany vonkajších hraníc a radikálnom znížení prílevu nelegálnych migrantov. Za týmto účelom padne v októbri rozhodnutie o zriadení spoločnej európskej pobrežnej a pohraničnej stráže. V oblasti vnútornej bezpečnosti dôjde k zintenzívneniu výmeny bezpečnostných informácií či k prísnej identifikácii osôb. Rovnaký dôraz bude kladený na oblasť podpory ekonomiky a zamestnanosti, najmä u mladých ľudí. Zdvojnásobený bude objem Junckerovho investičného fondu, z ktorého budú podporené aj projekty na Slovensku. Zvýšená pozornosť sa dostane využitiu digitalizácie, najmä pre podporu zamestnanosti a ekonomiky.

Nemenej dôležité pre Slovensko je, že samit bol hodnotený ako profesionálne zvládnutý aj po formálnej stránke. Za to patrí vďaka doslova všetkým, ktorí ho pripravovali a rovnako obyvateľom Bratislavy, pretože nedošlo k žiadnym komplikáciám, či už dopravným alebo bezpečnostným. Slovensko ukázalo, že vie podať maximálne profesionálny výkon a samit potvrdil, že sme dnes v Európe vnímaní ako dôveryhodná a rešpektovaná krajina a máme byť na čo hrdí.

- Reklama -