Jurzyca (SaS): Rodičia a žiaci musia vedieť, čo od škôl očakávať

0
Eugen Jurzyca (Autor: SITA)

Štvorica poslancov chce zaviesť povinnosť pre ministerstvo školstva poskytovať údaje z centrálneho registra študentov nie len Sociálnej poisťovni, ale aj Ústrediu práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Novela prepája existujúce informačné databázy a spracováva systém zverejňovania štatistík platov a nezamestnanosti absolventov.

„Chceme docieliť spracovanie už existujúcich údajov, aby boli rodičia aj žiaci informovaní o tom, aké výsledky môžu očakávať od štúdia na jednotlivých stredných, či vysokých školách. Štatistiky o platoch a nezamestnanosti absolventov sú najdôležitejšími údajmi pre rozhodovanie absolventov stredných aj základných škôl, pri výbere následného štúdia. Rovnako sú dôležité ako spätná väzba pre učiteľov, samotné školy a ich zriaďovateľov,“ odôvodňuje návrh Eugen Jurzyca.

Aj podľa Martina Poliačika rodičia a žiaci majú právo vedieť na akej škole bude mladý človek študovať. „Pri veľkom množstve stredných a vysokých škôl je pre nich nevyhnutné mať tieto informácie,“ dodáva.

Mali by sme sa zamerať na kvalitu školstva

Ako krok ku skvalitneniu školstva vníma novelu Branislav Gröhling. „Dnes sa hlavne skloňujú platy učiteľov, no mali by sme sa zamerať aj na kvalitu školstva. Vďaka týmto informáciám vie rodič, žiak a študent zistiť, či štúdium na škole je perspektívne a či zodpovedá potrebám trhu práce. Vysoké školy vo viac ako 20 európskych krajinách musia tieto údaje predkladať pri akreditácii. Inde dokonca dostávajú školy balík financií, ktorého výška závisí od uplatnenia absolventov,“ hovorí Gröhling.

Novela legislatívne nadväzuje na prehľad absolventskej miery nezamestnanosti jednotlivých vysokých škôl podľa študijných odborov, ktorý pripravilo ministerstvo školstva v roku 2011 ešte pod vedením Eugena Jurzycu.

- Reklama -