Minister Maďarič: Projekt SLOV:motion vydáva umelecké svedectvo o stave slovenského divadla a tanca

0
Minister kultúry Marek Maďarič (Autor: TASR)

Minister kultúry SR Marek Maďarič na tlačovej konferencii Divadelného ústavu k tomu projektu zdôraznil: „Ambiciózny a komplexný projekt SLOV:motion, ktorý pripravil Divadelný ústav, je ako celok svojou ideou, reprezentatívnou a pestrou skladbou nesmierne nápaditý a príťažlivý. Zároveň vydáva umelecké svedectvo o súčasnom stave, perspektívach a tendenciách slovenského divadla a tanca.

Program má niekoľko línií, ktoré sledujú príbeh súčasného divadla a tanca na Slovensku – SLOV:motion (hlavný umelecký program), SLOV:view (výstavy a tanečné filmy), SLOV:connect (diskusie) a SLOV:talk (prednášky a scénické čítania nových slovenských dramatických textov). Úvodným podujatím projektu bude prednáška Súčasné tendencie v slovenskom divadle, ktorá sa začne vo štvrtok 29. septembra v centre performatívneho umenia La Bellone a skončí sa v nedeľu 2. októbra pohybovou inštaláciou uznávaného tvorcu Jozefa Fručeka (Rootlessroot) – Endless Composition.

V projekte SLOV:motion sa predstavia poprední slovenskí tanečníci a choreografi – Jaro Viňarský, Soňa Ferienčíková, Martina Hajdyla Lacová, Stanislav Dobák, tanečný súbor Divadlo Štúdio Tanca či company Les SlovaKs. Dôležitou zložkou umeleckého programu budú výstavy – venované slovenskému divadelnému plagátu, slovenskému tancu a nezávislým kultúrnym centrám. Na výstave Body Danced Body Seen kurátorky Maje Hriešik, ktorá sa skladá z výstavy fotiek a interaktívnej inštalácie, si návštevníci budú môcť aj sami vyskúšať rôzne formy súčasného tanca so slovenskými umelcami.

Prvá ucelená prezentácia slovenského tanca v zahraničí

Diskutovať o aktivitách kultúrnych centier v diskusnom bloku Nové idey na starých miestach budú zástupcovia dvoch kultúrnych priestorov na Slovensku – Stanica Žilina-Záriečie a Tabačka Kulturfabrik, ktoré vznikli z iniciatívy komunity nadšencov s ambíciou priniesť do väčších slovenských miest alternatívnu formu kultúry. Počas slovenského divadelného víkendu v Bruseli dostane slovo aj divadelná kritika či premietania tanečných filmov.

Riaditeľka Divadelného ústavu Vladislava Fekete: „Štyri dni slovenského súčasného tanca a divadla v rámci prvého predsedníctva Slovenska v Rade EÚ / SK PRES 2016 sú zároveň aj prvou ucelenou prezentáciou slovenského tanca v zahraničí. Veríme, že partnerstvá, ktoré sme pri tejto príležitosti vytvorili s mnohými bruselskými kultúrnymi inštitúciami, univerzitami a jednotlivcami, pretrvajú a stanú sa platformou pre ďalšie kreatívne spolupráce.“

Všetky informácie o programe SLOV:motion nájdete tu a tu

- Reklama -