SNS: Eva Smolíková na Národnej púti k Sedembolestnej Panne Márii v Šaštíne

0
Eva Smolíková. (Autor: Archív: E.S.)

Nemlčať vtedy, keď ide o pravdu o Bohu a človeku. Že Boh je najvyššia norma a počiatok všetkého a človek je koruna všetkého,” povedal mons. B. Bober. Slovenská národná strana má tri piliere: kresťanský, národný a sociálny. Preto pre predstaviteľov SNS prirodzené uctenie si spojenia sviatku Matky Božej i patrónky Slovenska. Obhájenie viery, a kresťanských i národných tradícií v prioritách SNS nadväzuje na cyrilometodskú, štúrovskú i štátotvornú memorandovskú tradíciu.

Začiatky pútnictva v Šaštíne sa spájajú s rokom 1564, v ktorom nechala zhotoviť Angelika Bakičová, manželka grófa Imricha Czobora, majiteľa šaštínskeho panstva, sochu Sedembolestnej ako splnenie sľubu za vypočutie v rodinných trápeniach. Bakičová mala s manželom spory, ktoré vyvrcholili tým, že ju na jednej spoločnej ceste nechal vyhodiť z koča. Angelika prosila o pomoc za obrátenie a uzdravenie vzťahov s manželom práve Sedembolestnú. Sochu uložili k verejnej úcte do trojhrannej kaplnky, ktorá dodnes stojí v Šaštíne.

Celonárodná púť k patrónke Slovenska – Sedembolestnej Panne Márii sa koná v Šaštíne-Strážach – oficiálne od roku 1732, kedy bola socha Sedembolestnej vyhlásená za milostivú. Vrcholom púte je sviatok Sedembolestnej 15. septembra – tento deň je na Slovensku dňom pracovného pokoja od roku 1994. Sedembolestnú Pannu Máriu vyhlásil za hlavnú Patrónku Slovenska pápež Pavol VI. v roku 1966.

- Reklama -