Minister Maďarič: Je nevyhnutné vytvoriť bezpečné mediálne prostredie, a to nielen pre deti

0
Marek Maďarič (Autor: SITA)

Odborná konferencia bola zameraná na oblasť ochrany maloletých pred nevhodnými obsahmi v rámci lineárnych ako aj nelineárnych audiovizuálnych mediálnych služieb. „Túto tému sme si vybrali nielen pre jej aktuálnosť, ale aj pre jej veľkú dôležitosť. V dnešnej dobe, viac ako kedykoľvek predtým, je najzraniteľnejšia skupina detí a mladých ľudí ohrozená nástrahami, ktoré sme si v časoch nášho detstva nedokázali ani predstaviť,“ uviedol Marek Maďarič vo svojom úvodnom príhovore a zdôraznil: „Vývoj médií a rôznych digitálnych platforiem je taký rýchly, že ho legislatíva často nestačí ani reflektovať. V záujme maximálneho využitia možností, ktoré ponúkajú audiovizuálne médiá a internet, je nevyhnutné vytvoriť bezpečné mediálne prostredie, a to nielen pre deti.“

Téma ochrany maloletých pred nevhodnými obsahmi nadobúda na význame aj na európskej úrovni. Najaktuálnejším legislatívnym návrhom v EÚ v tejto oblasti je návrh revízie smernice o audiovizuálnych mediálnych službách. Dôležitosť jej revízie vníma aj stratégia jednotného digitálneho trhu, ktorej je smernica priamou súčasťou.

Diskusia mala poukázať na problémy

Účastníkmi konferencie boli zástupcovia európskych inštitúcií, experti z členských krajín EÚ, zástupcovia Skupiny európskych regulačných orgánov v oblasti audiovizuálnych služieb (tzv. ERGA) ako aj zástupcovia audiovizuálneho priemyslu, akademickej obce SR, Rady pre vysielanie a retransmisiu a ďalších partnerov aktívnych v audiovizuálnej oblasti. Odborná diskusia mala priniesť predovšetkým reálne porovnanie aktuálneho stavu v jednotlivých členských štátoch a poukázať na existujúce problémy, ale aj osvedčené skúsenosti.

Konferenciu „Ochrana maloletých – Regulačné konvergencie“ organizovalo Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky v spolupráci s generálnym riaditeľstvom Európskej komisie pre komunikačné siete, obsah a technológie. Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky sa problematikou revízie smernice o audiovizuálnych mediálnych službách začalo zaoberať v príslušnej expertnej úrovni Rady EÚ už v júli 2016 a výsledky svojej práce predstaví 22. novembra 2016 na zasadnutí Rady pre vzdelávanie, mládež, kultúru a šport rokujúcej vo formáte ministrov kultúry EÚ pod predsedníckym vedením ministra kultúry SR Mareka Maďariča.

- Reklama -