Ministerstvo školstva: Bezprecedentný úspech slovenského športu v Riu de Janeiro

0
Ilustračné foto: Štátna vlajka SR a štátna vlajka ČR (Autor: SITA)

Druhú striebornú medailu vystrieľala pre Slovensko Veronika Vadovičová v disciplíne R8 – ľubovoľná malokalibrovka 3 x 20 ženy. Medzi prvými zablahoželal Veronike minister športu Peter Plavčan, ktorý na žiadosť Slovenského paralympijského výboru prišiel podporiť našich športovcov osobne. Zložil strelkyni poklonu aj za dve zlaté medaily, ktoré Veronika získala v predošlých dňoch. Dnes ju čaká posledná súťaž – malorážka R6.

Slovensky paralympijský vybor zorganizoval pre víťazov slávnostný večer, počas ktorého im minister Plavčan zablahoželal, poprial ďalšie víťazstva a symbolicky rozdal zlaté tričká. S gratuláciami v rytmoch samby prišli aj predstavitelia najlepšej školy samby v Brazílii, ktorí strhli do tanca paralympionikov aj všetkých prítomných.  

Celkovo je Slovensko v počte medailí momentálne na 14. mieste spomedzi viac ako 150 krajín sveta, medzi ktoré patria také športové veľmoci, ako je USA alebo Čína. 

Športovci prezradili, že ich medailové ambície šiestimi cennými kovmi nekončia. Aj dnes má Slovensko horúce želiezka v ohni – napríklad v plávaní, bocchi, cyklistike či lukostreľbe. Pred odchodom do Brazílie mali naši paralympionici ambíciu zavŕšiť počet získaných medailí na paralympiádach na okrúhlu stovku, keďže mali na konte spolu 92 cenných kovov. Doterajším ziskom šiestich medailí v Riu sa tomuto cieľu výrazne priblížili.

“V mojich očiach sú to všetko hrdinovia, nakoľko ich ťažké choroby či postihnutia nezlomili, ale napriek nim sa vypracovali na vynikajúcich športovcov a dostali sa až na paralympijské hry. Nemohol som neprísť a nepodporiť slovenských športovcov, ktorí už dlhšiu dobu podávajú pred celým svetom vynikajúce výkony. Zaslúžia si najvyššiu možnú mieru uznania. Verím, že slovenskú hymnu budeme v Riu ešte počuť,” vyhlásil Peter Plavčan pred odchodom na ďalšie športoviská.

- Reklama -