Minister Gajdoš: Ženisti sa pripravujú na riešenie krízových situácií

0
Minister obrany Peter Gajdoš (Autor: SITA)

Cvičenie, ktorého námetom je najväčšia humanitárna operácia pri odstraňovaní následkov povodní, sa koná zároveň aj na Vyškovsku v Českej republike, a to od 5. septembra.

„Ženisti si v rámci tohto cvičenia precvičujú rôzne záchranné a likvidačné práce pri odstraňovaní následkov povodní, záchranu topiacich sa, či evakuáciu obyvateľstva. Následne robia ženistické práce, ako napríklad výstavbu náhradných premostení, zabezpečujú zjazdnosť ciest, alebo vyslobodzujú zapadnutú techniku. Dôležité je však to, že úlohy majú nastavené tak, aby boli plnené v časovom strese, a teda sa čo najviac priblížili reálnej situácii,“ vysvetlil šéf rezortu obrany. Zároveň vyzdvihol, že ide o medzinárodné cvičenie a vojaci si tak precvičujú aj vzájomné zladenie spôsobilostí.

Na spoločné česko-slovenské ženijné brigádne účelové zoskupenie bolo spolu vyčlenených 523 vojakov a 225 kusov techniky. Seredský ženijný prápor posilnilo 47 českých ženistov a naopak na cvičení v Českej republike sa zúčastňuje 40 našich vojakov.

Minister Gajdoš v rámci pracovného výjazdu navštívil aj Ženijný prápor Sereď a stretol sa so starostom Kráľovej nad Váhom Ferencom Bergendim.

- Reklama -