Minister Maďarič podpísal v Tel Avive program spolupráce

0
Minister kultúry Marek Maďarič (Autor: TASR)

Potenciál kultúrnej spolupráce medzi oboma krajinami dokumentujú aj kultúrne podujatia, ktoré sa za slovenskej účasti uskutočnia v Izraeli ešte do konca tohto roka. Popri výstave fotografií Yuriho Dojča „Last Folio“ vo Van Leer Institute v Tel Avive, ktorú otvorí minister kultúry ešte dnes večer, je to napríklad aj výstava fotografií Slovak Aid/Mashav, obrazov Martina Benku a fotografií Karola Kállaya. Na filmovom festivale v Haife bude SR reprezentovať film Učiteľka a na divadelnom festivale v Tel Avive budeme zastúpení hrou Život je taký v podaní hercov z Divadla Astorka. Okrem toho by sa mal v Haife v rámci vianočného koncertu predstaviť aj 50-členný spevácky súbor Slovenskej technickej univerzity Technik.

Nový program medzivládnej spolupráce sa v oblasti kultúry sústredí najmä na oblasti ako je výmena odborníkov v oblasti kultúry a umenia, kultúrne dedičstvo a archeológia, literatúra a knižné veľtrhy, film a audiovizuálna tvorba, archívy a knižnice. Napríklad pôjde o prehĺbenie spolupráce medzi Múzeom holokaustu v Seredi a izraelským pamätníkom obetí a hrdinov holokaustu Jadva-šem v Jeruzaleme. V oblasti literatúry a knižných veľtrhov sa obe strany dohodli na poskytnutí možnosti na prezentáciu tak slovenskej literatúry na Jeruzalemskom medzinárodnom knižnom veľtrhu, ako aj izraelskej literatúry na Medzinárodnom knižnom veľtrhu Bibliotéka. Slovensko aj Izrael budú zároveň pokračovať v podpore prekladov súčasnej prózy, poézie a iných literárnych diel druhej krajiny do jazyka svojej krajiny. V oblasti kultúrneho dedičstva a archeológie by mali byť počas trvania programu zo strany Pamiatkového úradu SR a Izraelského pamiatkového úradu zorganizované napríklad spoločné semináre zamerané na ochranu a využívanie kultúrneho dedičstva. V oblasti filmu a audiovizuálnej tvorby by malo prísť napríklad aj k spolupráci medzi filmovými a televíznymi školami a fakultami v oboch krajinách, vrátane výmeny študentov a pedagógov.

Program spolupráce medzi vládami Slovenskej republiky a Izraelského štátu na roky 2017 – 2019 v oblasti školstva, vedy, kultúry, mládeže a športu nadväzuje na aktuálne platný program v tejto oblasti medzi oboma krajinami na roky 2013 – 2016.

 

- Reklama -