Minister Plavčan: Naša reforma je založená na tom, aby sme podporovali jedinečnosť dieťaťa

0
Peter Plavčan (Autor: SITA)

Nový Štátny vzdelávací program pre predprimárne vzdelávanie v materských školách prináša od 1. septembra už prvé avizované reformné prvky pre najmenších. „Naša reforma je založená na tom, aby sme podporovali jedinečnosť dieťaťa, aby sa vedelo presadiť neskôr v škole a napokon aj v živote,“ vysvetlil minister. „Preto podporujeme individuálny prístup, inkluzívnosť a ide aj o prepojenie vzdelávacích oblastí materských a základných škôl,“ dodal.

Ako uviedol, novela zákona o financovaní regionálneho školstva je vo fáze rozpracovania a splnenie tejto úlohy v plánovanom rozsahu si vzhľadom na jej zložitosť vyžaduje ešte intenzívne rokovanie so odpocet2zainteresovanými partnermi. Pôjde totiž o významné zmeny týkajúce sa financovania 1. stupňa ZŠ, kde sa zvažuje zohľadňovať okrem počtu žiakov aj nevyhnutný počet tried. Okrem toho sa predpokladá zrušenie zvýhodneného normatívu pre 2. stupeň ZŠ pri školách s počtom žiakov do 250. Súčasný zákon by sa mal zjednodušiť a mali by sa z neho vypustiť nejednoznačné ustanovenia. Do úvahy by mal brať aj dĺžku praxe pedagogických a odborných zamestnancov. Pred samotným zavádzaním zmien pri financovaní škôl bude podľa ministra školstva dôležitá diskusia a konkrétne analýzy.

Národný program rozvoja výchovy a vzdelávania je už pripravený

V oblasti vysokého školstva sa začalo s revíziou sústavy študijných odborov. Zmena prinesie väčšiu flexibilitu v nadväznosti napríklad na tvorbu študijných programov, t. j. jednoduchšie prispôsobenie študijného programu najnovším poznatkom v danom odbore. Pripravená je tiež výzva na podporu internacionalizácie vysokých škôl, vrátane podpory uskutočňovania študijných programov v cudzom jazyku. Školám umožní získať dotáciu na financovanie rozvojových projektov.

V súčasnosti je už pripravený aj návrh téz Národného programu rozvoja výchovy a vzdelávania, ktorý rezort ešte prerokuje s okruhom odborníkov. V priebehu decembra tohto roka bude program predložený na verejnú diskusiu.

- Reklama -