Drucker (Smer-SD): Zákon by mal ochrániť pacientov pred špekulatívnym vývozom liekov

0
Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (Autor: SITA)

Len vlani sa zo Slovenska vyviezli lieky asi za 280 miliónov eur. Po novom preto budú môcť lieky hradené z verejného zdravotného poistenia vyvážať len ich výrobcovia a držitelia registrácií, nie distribučné firmy. Odhaduje sa, že asi 130 z nich lieky do lekární nedodávalo.

“Nedostupnosť niektorých liekov v Slovenskej republike je závažným problémom. Pacienti sa veľmi často nevedia dostať k svojim liekom, ktoré im boli predpísané ošetrujúcim lekárom. Často pritom ide o lieky, ktoré sú život zachraňujúce,” upozornilo v návrhu ministerstvo. Lieky na Slovensku sú po zmenách v roku 2012 jedny z najlacnejších v EÚ, vo väčšine prípadov ide o druhú najnižšiu cenu. “Tým sa lieky, ktoré sú na trhu v SR, stávajú atraktívne pre vývoz do členských štátov EÚ s výrazne vyššou cenou daného lieku,” poukázal rezort.

V súčasnosti môže vývoz lieku v prípade nedostatku na domácom trhu zakázať Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL). Toto opatrenie sa nepáčilo Európskej komisii, ktorá preto začala voči Slovensku právne konanie. So zákazom vývozu už nová legislatíva nepočíta. Kritizované ustanovenie nahrádza nové, podľa ktorého budú môcť lieky vyvážať len ich výrobcovia a držitelia registrácií. Vývoz budú ŠÚKL hlásiť. Regulácia sa má týkať len liekov, ktoré sú úplne alebo čiastočne hradené z verejného zdravotného poistenia. Distribučné firmy budú tak ako výrobcovia povinné dodávať lieky len do lekární. Pokiaľ ich budú chcieť dodať inej distribučnej firme, budú tak môcť urobiť len vtedy, ak lieky skončia v lekárni. Nové povinnosti dostanú aj lekárne. Po novom nebudú môcť receptové lieky odpredať komukoľvek.

Právna norma má platiť od januára 2017

“Spätný predaj lieku bude možný iba tomu držiteľovi povolenia na veľkodistribúciu humánnych liekov, od ktorého lekáreň liek nakúpila,” píše sa v návrhu. Lekárne si budú môcť v prípade potreby tiež vymieňať lieky medzi sebou. Ako upozornilo ministerstvo, v lekárňach lieky často vykupujú distribučné firmy a následne ich vyvezú za hranice.

Šéf rezortu Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) už v máji pripustil, že problém s vývozom liekov zo Slovenska je významný. Lieky od nás často smerujú do krajín západnej Európy, kde je ich cena vyššia. Za hranice putujú napríklad lieky na liečbu epilepsie, schizofrénie, Parkinsonovej choroby či viaceré lieky na onkologické ochorenia a predchádzanie krvným zrazeninám. Tie tak potom chýbajú pre slovenských pacientov. Rovnaký problém má pre nižšie ceny liekov aj Česko či iné európske krajiny.

“Myslím si, že je dobrý a mal by ochrániť našich pacientov pred špekulatívnym vývozom liekov,” povedal o návrhu Drucker. Nevylúčil, že špekulanti sa môžu pokúsiť hľadať cestičky ako legislatívu obísť. Poukázal však, že ministerstvo sa snažilo znížiť ekonomickú motiváciu k vývozu liekov a zaviesť povinnosť, aby boli zabezpečené ich dodávky pre slovenských pacientov.

Právna norma má platiť od januára 2017, niektoré jej ustanovenia neskôr. Za jej nedodržanie bude môcť ministerstvo zdravotníctva uložiť pokutu 100.000 eur, v niektorých prípadoch až milión eur. Distribučné firmy či lekárne tiež môžu prísť pre nedodržiavanie o povolenia na prevádzku.

- Reklama -