SaS: Nedodanie učebníc potvrdzuje „učebnicovú politiku“ SaS

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

„V zahraničí je bežné, že si školy vyberajú z viacerých ministerstvom schválených kníh, ktoré majú rôznych dodávateľov. Zaobstarávajú si učebnice sami, medzi vydavateľmi vzniká konkurencia a to vedie k snahe priniesť čo najkvalitnejšie učebnice. Ten slovenský systém môže viesť ku klientelizmu za zatvorenými dverami,“ upozorňuje Gröhling.

Podľa neho strana Sloboda a Solidarita ponúka riešenie danej situácie vo svojom programe, ktorý bol mimochodom viackrát označený za najlepší. „Mali by sme prenechať peniaze na nákup učebníc školám a tie nech rozhodnú, aké učebnice a od koho chcú. Väčšie množstvo dodávateľov a autonómia škôl by pomohli vyhnúť sa súčasným problémom,“ tvrdí Gröhling a dodáva, že chybou je aj to, že ministerstvo školstva nemá žiadnu databázu, ani údaje, kde je koľko kníh potrebných. „Nemáme presné čísla, ktorými sa vieme riadiť,“ vraví.

Poslanec NR SR za SaS Martin Poliačik považuje slobodu výberu učebníc za jednu z podstatných zmien v školstve. „Výber učebníc, pomôcok, ako aj učebných metód je kľúčová pre to, aby školstvo konečne opustilo roky starý model fungovania a kráčalo s dobou,“ uzatvára Poliačik.

- Reklama -