Tomová (SNS): Bez sociálnych zručností nebudeme spokojní ani úspešní

0
Slovenská národná strana (Autor: SNS)

Nastavením zrkadla všetci občas pochybíme. Vyvarovať sa zlyhaniu v rovine medziľudských vzťahov je možné aj vďaka sociálnym zručnostiam. Ide o kompetencie podporujúce úspešnosť, sympatie, pozitívny dojem, kladný citový postoj, schopnosť pracovať v tíme atď. Najužitočnejšie v uvedenom kontexte sú komunikačné spôsobilosti. Garantujú uhladenosť a koexistenciu vo vzťahoch. Efektívna komunikácia, ústretovosť, láskavosť, konštruktívna kritika i optimizmus patria k špecifikám mimoriadne prospešným vzťahu človeka s človekom. A to bez ohľadu na zastávanú rolu, či už politika, učiteľa, rodiča, lekára, trénera atď. Úctivým komunikačným prejavom sa definitívne zjednoduší a spríjemní vzájomné fungovanie, spolunažívanie, interpretácia vyjadrení, zvlášť pri nedorozumeniach alebo kritike.

Naopak, viaznuca komunikácia bez spätnej väzby, ignorantstvo, neschopnosť načúvať jeden druhému iba preto, že sa možno niekto považuje za dôležitejšieho a múdrejšieho, neschopnosť prijať či podporiť názor iného, nás dostávajú do sociálnych patálií. Zrazu si prestávame rozumieť a (ne)vedome potláčame základné morálne štandardy. Tie kľúčové, ktoré musia byť zachované, sú ľudskosť, slušnosť a dôstojnosť.

Akejkoľvek interakcii, ak má byť priaznivá, prospeje nielen schopnosť sebareflexie a citlivejšieho vnímania okolia, ale i schopnosť racionálne uvažovať a mať vlastné emócie pod kontrolou. Za týchto predpokladov budeme spokojnejší i úspešnejší…

(Autorka je členkou sekcie školstva a vedy Odborného kabinetu SNS a krajská predsedníčka Klubu žien SNS Marína v Košiciach.)

- Reklama -