Danko (SNS): Opozičné subjekty nie sú klasické politické strany

0
Predseda NR SR a SNS Andrej Danko (Autor: SITA)

Opozičné subjekty na Slovensku podľa neho nie sú klasické politické strany postavené na členstve a orgánoch, ale často skôr pripomínajú „len marketingové produkty, ktoré komunikujú nálady a pracujú s emóciami“. „Problémom týchto zoskupení alebo strán je, že sa nezamerajú na to praktické, na to odborné, ale hrajú vo vzťahu k verejnosti emocionálne. Tak ako to robia na demonštráciách, snažia sa ulicu doniesť do Národnej rady,“ vyhlásil Andrej Danko. „Ale zodpovedný politik nemôže vnášať chaos do Národnej rady a riadenia štátu. Keď chce Igor Matovič nosiť tričká a bannery, nech štrajkuje na ulici. Dnes nie je čas revolúcie. Skončili voľby, SaS, OĽaNO, každý môže priniesť do parlamentu svoje legislatívne návrhy,“ dodal.

„Spravili si z toho spravili mediálne „teátro“, kde v rámci toho, že sú si vedomí svojej imunity, urážajú každého naľavo – napravo. Na to v Národnej rade nie je priestor. To nemá byť Hyde Park, kde budú poslanci kohokoľvek verejne urážať, vystavovať fotky, ponižovať. Už sa to tak zvrhávalo, že s tým bolo treba niečo robiť,“ povedal predseda NR SR a predseda SNS. Tvrdí, že novela nejde proti demokracii, ale naopak, snaží sa do nášho rokovacieho poriadku implementovať mechanizmy, ktoré sú vo vyspelých demokratických štátoch bežné. „Sme mladá parlamentná demokracia a náš rokovací poriadok nepozná ustanovenia, ktoré poznajú vyspelé rokovacie poriadky. Napríklad opozícia kritizuje minutáže, ale každý európsky poriadok, možno okrem troch, hovorí o limitoch,“ konštatoval Andrej Danko.

Niektoré opatrenia, napríklad zriadenie parlamentnej stráže, sa rozhodol do novely napokon nezaradiť, iné nebudú súčasťou novely, ale bude ich riešiť etický kódex poslancov. „Sú ustanovenia, ktoré sú v etických kódexoch. Ja som pôvodne nepredpokladal, že by poslanci nevenovali pozornosť svojmu oblečeniu, dovolili si jesť v sále, nosili tam rôzne pútače neprimeraných veľkostí alebo kopírované bankovky v rozpore so zákonom,“ zdôraznil predseda NR SR.

Rovnako obrazovo-zvukové záznamy z rokovacej sály parlamentu sa budú smieť robiť len z balkóna, na ktorom majú kamery aj novinári. Andrej Danko tak reagoval na iniciatívy niektorých poslancov OĽaNO-NOVA, ktorí vysielali zo svojich telefónov prenosy na sociálne siete priamo spomedzi poslaneckých lavíc. „Niektoré veci budú presnejšie vyšpecifikované. Napríklad telefón sa často používal na šírenie online signálu na sociálne siete. A často sa poslanec z týchto nesystémových strán viac zaoberal kamerovaním a novinárskou prácou, než prácou poslanca,“ povedal s tým, že aktuálnu novelu považuje Danko za ad hoc reakciu na dianie v parlamente.

- Reklama -