Blahová (SaS): Andrej Danko chce odstaviť od volebného práva státisíce voličov

0
Natália Blahová (Autor: SITA)

„Andrej Danko už zahodil tvár konsenzuálneho politika a predstavuje sa ako hašterivý človek, ktorý neznáša kritiku, neznáša existenciu nezávislej opozície a uchyľuje sa k vyhrážkam. Danko má zatiaľ navonok uhladenejšie spôsoby ako jeho predchodca Ján Slota, ale o to viac je pre demokraciu na Slovensku nebezpečnejší. Určenie 500-člennej minimálnej hranice pre účasť politickej strany vo voľbách je z jeho strany primitívny pokus odstaviť od volebného práva státisíce voličov politických strán s nižším počtom členov,“ uvádza poslankyňa NR SR a predsedníčka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová.

Zároveň predsedovi SNS pripomína, že dnes existuje hranica na vstup do parlamentu, a tou je získanie 5-percent odovzdaných platných hlasov. „Táto hranica je výsledkom všeobecného konsenzu a má brániť nadmernej atomizácii politických síl v parlamente, ale zároveň nepotláčať ich prirodzenú pestrosť. Predtým bola táto hranica 3 percentá voličov,“ hovorí Blahová.

Andrej Danko síce tvrdí, že päťsto členov je určitou garanciou demokratického režimu. „Pýtame sa, prečo nie 499, alebo rovno 10 000 členov, či viac? Podľa jeho slov má SNS šesťtisíc členov, ale ako vidno, ani to nebráni tomu, aby na jej čele stál človek, ktorý sa oháňa demokraciou práve vtedy, keď potrebuje zlikvidovať svojich oponentov,“ uzatvára Blahová.

- Reklama -