Minister Sólymos (Most-Híd) otvoril jaskyňu pod Roháčmi

0
Minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd) (Autor: TASR)

Jaskyňu sa ochranárom podarilo sprístupniť vďaka finančnej podpore Ministerstva životného prostredia SR. „Len pred pár dňami sme otvorili jedinečnú roklinu v Slovenskom raji. Dnes otvárame jaskyňu v atraktívnom prostredí pod Roháčmi. Chceme ľudom ukázať, že sa oplatí investovať do prírody, že životné prostredie je tu pre nás a našou povin-nosťou je zachovať ho v priaznivom stave aj pre ďalšie generácie,“ povedal minister životného prostredia László Sólymos.

Investície do technického zabezpečenia a vybavenia jaskyne si vyžiadali viac ako 100 tisíc eur. V členitom teréne prehliadkovej trasy vznikli nové rebríky, schody a premostenia. Antikorové konštrukcie majú zabezpečiť ich dlhú a bezúdržbovú prevádzku. „Moje uznanie patrí pracovníkom Štátnej ochrany prírody, Správy slovenských jaskýň, ako aj všetkým tým, ktorí priložili ruku k dielu a častokrát aj v zložitých podmienkach vynaložili veľa síl na sprístupnenie jaskyne,“ dodal šéf envirorezortu.

Brestovská jaskyňa je národnou prírodnou pamiatkou

Jaskyniari zabezpečili priestory pre sprievodcov, predaj vstupeniek, sociálne zariadenia pre personál i návštevníkov, nevyhnutný materiál ako oblečenie, osobné ochranné prostriedky, nabíjanie a údržbu osobných svietidiel. V jaskyni sa totiž budú návštevníci pohybovať v prilbách s čelovými lampami. Jaskyňou preteká stály podzemný vodný tok, pritekajúci z Roháčov, ktorý vytvoril jej úchvatné priestory a dal im jedinečnú podobu.Jeho hladina však býva v závislosti od intenzity a dĺžky zrážok zvýšená až o dva metre. Preto bude z hľadiska bezpečnosti obmedzený počet návštevníkov na maximálne 15 osôb na jeden vstup s dvoma sprievodcami. Verejnosti bude jaskyňa sprístupnená od marca do novembra. Vstup do jaskyne vyjde dospelú osobu na 8 eur, dieťa zaplatí polovicu.

Brestovská jaskyňa je národnou prírodnou pamiatkou, ktorá sa nachádza na území Tatranského národného parku v katastri obce Zuberec v nadmorskej výške 867 metrov nad morom. Patrí k najvýznamnejším jaskynným systémom nielen oravského regiónu, ale aj Západných Tatier. Brestovská jaskyňa je 13. jaskyňou prevádzkovanou Štátnou ochranou prírody z celkového počtu 19 sprístupnených jaskýň na Slovensku.

- Reklama -