SaS: Slovenská ústavnosť je v ohrození, nie je čo sláviť, treba ju brániť

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

„Útoky na nezávislé média, systematické vytláčanie opozície z kontrolných funkcií v štáte, ignorovanie oprávnených požiadaviek občanov na spravodlivosť, prijímanie protiústavných zákonov boli a sú na dennom poriadku,“ uvádza poslanec NR SR za stranu Sloboda a Solidarita Alojz Baránik.

Dvom vládam pod vedením Roberta Fica sa za pomoci bývalého prezidenta Ivana Gašparoviča podarilo posilniť na ústavnom súde tendencie, na ktoré sa pri ochrane slovenskej ústavnosti nedá spoľahnúť. Výsledkom pokračujúceho zápasu o podobu ústavného súdu je skutočnosť, že mu chýbajú sudcovia a zvolenie nových je v nedohľadne. „Toto je mimoriadne zlá vizitka predchádzajúcich vlád, no zároveň ukazuje, že prevaha Smeru-SD na politickej scéne nie je absolútna. Kľúčovým hráčom v tomto zápase je dnes prezident Andrej Kiska, ktorý sa nekvalifikovaným a poburujúcim personálnym návrhom Smeru-SD na vymenovanie nových ústavných sudcov vzoprel. Konanie prezidenta podporujeme,“ dodáva Baránik.

Z popisu udalostí vyplýva, že slovenská ústavnosť je doslova bojovým poľom, na ktorom zvádzajú politické sily zápas o charakter štátu. „Za týchto okolností pôsobí prinajmenšom bizarne existencia štátneho sviatku Deň Ústavy Slovenskej republiky. Strana SaS je za jeho zrušenie. To, čo by sme mali sláviť v súvislosti so slovenskou demokratickou ústavnosťou, teda víťazstvo slobody nad okovami, oveľa lepšie vystihuje symbolika udalostí 17. novembra 1989 alebo vznik ČSR 28. októbra 1918,“ uzatvára Baránik.

- Reklama -