Gajdoš: V rámci cvičenia Slovak Hawk si piloti zvyšujú bojovú kvalifikáciu aj komunikáciu v operačnom jazyku

0
Minister obrany Peter Gajdoš (Autor: SITA)

„Takéto cvičenie je skvelou príležitosťou pre našich pilotov zdieľať skúsenosti s letcami Kráľovského letectva. Zároveň si aj zvyšujú spôsobilosti, svoju bojovú kvalifikáciu a komunikáciu v operačne používanom jazyku,“ povedal minister obrany SR Peter Gajdoš.

Výbornú vzájomnú spoluprácu medzi slovenským a britským letectvom vyzdvihol aj britský veľvyslanec Andrew Garth. „Obrana a bezpečnosť v Európe sú pre nás veľmi dôležité,“ zdôraznil s tým, že Veľká Británia sa síce rozhodla pre odchod z Európskej únie, nie však z Európy.

Veliteľ Vzdušných síl Ozbrojených síl SR genmjr. Miroslav Korba potvrdil, že takéto cvičenie má pre pilotov veľký význam. „Po každom lete detailne rozoberú, čo treba zlepšiť. Každý do toho vnáša to svoje, čiže z dvoch taktík ako keby mala vzniknúť jedna, možno o niečo lepšia,“ uviedol.

Spoločné cvičenie Slovak Hawk 2016 potrvá na Sliači do 25. augusta 2016 a nadväzuje na dlhoročnú spoluprácu vzdušných síl oboch krajín. Jedno z trojice britských lietadiel sa predstaví aj verejnosti počas Medzinárodných leteckých dní SIAF 2016,  ktoré sa konajú už budúci víkend.

- Reklama -