Gröhling (SaS): Tradičná rodina pripravila kňaza o prácu

0
Branislav Gröhling (SaS) (Autor: archív B.G.)

Kaplán má ženu a dve deti. V súkromí zastáva názor, že aj páry rovnakého pohlavia majú nárok na uzatvorenie partnerstva. V práci ale tento názor nehlásal a spokojní s ním boli nielen veriaci, ale aj cirkevný zbor aj kolegovia. Jeho názor však nereprezentoval názory cirkvi a tak musel odísť. Dobre teda.

Ale koho dnes reprezentuje cirkev na Slovensku? To by ma zaujímalo. Lebo nereprezentuje homosexuálov, nereprezentuje rozvedených ľudí, nereprezentuje slobodné matky a keď je treba nezastane sa detí, ktoré sexuálne obťažujú jej samotní predstavitelia. A očividne nezastáva ani názory pápeža.

Akoby predstavitelia cirkví reprezentovali len samých seba. A každý kto je iný, nebodaj má iný názor, vítaný nie je. Pritom k viere sa dnes dá pristupovať aj inak. Na jednej strane vidíme prístup pápeža, ktorý robí malý a ostýchavý krok vpred a snaží sa otvoriť brány ostatným. A na druhej strane sú slovenské cirkvi, ktoré robia dva kroky vzad, odrazu ochraňujú „tradičnú rodinu“ a zatvárajú dvere, komu môžu. Česť progresívnym výnimkám a jednotlivcom, ktorých je, žiaľ, ako šafranu.

A čo tá kresťanská láska? Ani o tej akosi nepočujeme. V posledných rokoch sú skôr aktivity cirkví o vyčleňovaní, odsudzovaní a o tom, kto všetko a prečo do cirkvi nepatrí. Namiesto toho, aby boli o kresťanskom otváraní náruče, pomáhaní a prijímaní všetkých. A svetlé výnimky ako kaplán z Turian sú svižne umlčané.

Z cirkvi sa namiesto inštitúcie, kde ľudia nájdu duchovné povznesenie a pokoj, stáva inštitúcia, ktorá vynáša súdy nad všetkým a všetkými. A ktovie, či má vôbec nárok stavať sa do roly sudcu a strážkyne morálky.

Nemyslite si, že cirkvi nenávidím. Pre vysvetlenie, aj ja mám za sebou prijímanie aj birmovku. Ak som na cestách, rád navštívim aj miestne kostoly a obľubujem gospel. Ale do kostola nechodím. Reklama, ktorú si cirkev navonok robí, ma vždy presvedčí, že tam ísť nemám. Na čo? Nechcem počúvať ľudí, ktorí sa z pozície samozvanej morálnej autority rozhodli súdiť všetkých naokolo. A hlavne: aj tak by ma v kostole nechceli. Ja totiž, podobne ako pán kaplán z Turian, mám svoje vlastné názory. Ale koho v tom kostole ešte vôbec chcú?

- Reklama -