Ministerstvo zahraničných vecí: Desať rokov SlovakAid

0
Ilustračné foto: Štátna vlajka SR a štátna vlajka ČR (Autor: SITA)

Legislatívne bola otázka rozvojovej pomoci upravená zákonom č. 617/2007 Z.z. o oficiálnej rozvojovej pomoci a o doplnení zákona č. 575/2001 Z. z. o organizácii činnosti vlády a organizácii ústrednej štátnej správy v znení neskorších predpisov). Na základe tohto zákona ministerstvo zriadilo rozpočtovú organizáciu – Slovenskú agentúru pre medzinárodnú rozvojovú spoluprácu (SAMRS).

Oficiálna rozvojová pomoc sa stala integrálnou súčasťou zahraničnej politiky SR. Za desať rokov bolo pod logom SlovakAid implementovaných viac ako 400 projektov v takmer dvadsiatich krajinách Afriky, Ázie, aj Európy. Rok 2013 sa stal pre oficiálnu rozvojovú pomoc SR významným míľnikom, nakoľko sa Slovenská republika stala členom Výboru pre rozvojovú pomoc Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (DAC OECD), čo znamenalo zavŕšenie desaťročného úsilia o budovanie kvalitného a efektívneho mechanizmu rozvojovej spolupráce SR.

Prečo Slovensko pomáha rozvojovým krajinám

Rozvojovú spoluprácu SR treba vnímať ako príspevok Slovenska k prosperujúcejšiemu, stabilnejšiemu a bezpečnejšiemu svetu. Chudoba, terorizmus, obchodovanie s narkotikami, nelegálna migrácia, klimatické zmeny a pod. nie sú len problémami rozvojových krajín, ale v súčasnom globálnom svete aj našimi problémami. Spoluprácou s rozvojovým svetom tak nepriamo pomáhame aj Slovensku.

Rozvojová pomoc je účinným nástrojom našej zahraničnej politiky a v neposlednej rade si tým plníme povinnosti a záväzky vyplývajúce z členstva v EÚ, OSN a OECD. Okrem toho, vďaka členstvu v EÚ, prostredníctvom multilaterálnych príspevkov do EuropeAid (ale tiež ďalších organizácií formujúcich globálne politiky) má Slovensko možnosť ovplyvniť medzinárodnú rozvojovú agendu plnoprávnym hlasom členstva, kompenzujúcim geopolitickú váhu danú veľkosťou našej krajiny.

Ciele rozvojovej spolupráce Slovenskej republiky

Slovensko ponúka rozvojovú spoluprácu partnerským krajinám so zámerom prispieť k trvalo udržateľnému rozvoju najmä prostredníctvom znižovania chudoby, posilňovania demokracie a dobrej správy vecí verejných. Stavia na svojej historickej skúsenosti a špecifickom príbehu krajiny, ktorá prešla náročným a úspešným procesom transformácie.

Základné ciele

  • rozvoj ľudského potenciálu partnerských krajín najmä prostredníctvom podpory vzdelávania a zamestnanosti;

  • podpora demokracie a dobrej správy vecí verejných vrátane dialógu občianskej spoločnosti a štátnych inštitúcií.

Pri napĺňaní vízie a cieľov sa SR opiera o:

  • svoje transformačné skúsenosti z budovania inštitúcií samostatného štátu, rozvoja trhovej ekonomiky a napĺňania princípov demokracie;

  • úspešnú integráciu do medzinárodných organizácií a zoskupení;

  • nedávnu skúsenosť prijímateľa pomoci.

V roku 2013 ministerstvo vypracovalo v poradí tretí základný koncepčný dokument Strednodobá stratégia oficiálnej rozvojovej pomoci Slovenskej republiky na roky 2014 – 2018  (pdf; 5.21 MB). V zmysle zákona č. 617/2007 Z. z. je stratégia hlavným nástrojom plánovania rozvojovej pomoci.

Viac TU.

    - Reklama -