Minister Gajdoš si uctil pamiatku obetí vypálenej obce Kalište

0
Minister obrany Peter Gajdoš (Autor: SITA)

„Boj za hodnoty, akými sú mier a sloboda, má nesporný význam v každej dobe. Obyvatelia Kališťa za ne zaplatili tým najcennejším, čo mali – svojím životom. To, že sa tu takto po rokoch dokážu stretnúť celé generácie ľudí je úžasné v tom, že sa sem aspoň na chvíľu symbolicky vráti život a zároveň tak spoločne vzdáme úctu tým, ktorí za svoju snahu vzoprieť sa nacizmu zaplatili krutú daň,“ povedal minister obrany SR Peter Gajdoš.

Ako ďalej uviedol na tomto podujatí bol prvýkrát, no utkvie mu v pamäti. „Rozhodne odporúčam všetkým, aby sa na ňom v ďalších rokoch zúčastnili. Je to určite aj odkaz pre mladé generácie, ktoré si tieto udalosti nepamätajú. Ja som mal to šťastie, že mne rodičia o vojne a zverstvách, ktoré s ňou súviseli, rozprávali,“ uviedol. Zároveň pripomenul, že je dôležité podporovať tradície a nikdy nezabudnúť na to, že za mier a slobodu sa v každom prípade oplatí bojovať.

Obec Kalište bola v marci 1945 vypálená nemeckými jednotkami a jej obyvatelia boli vyvraždení. Dnes je národnou kultúrnou pamiatkou.

- Reklama -