Zmajkovičová (SMER-SD): 10 teritoriálnych priorít slovenskej oficiálnej rozvojovej pomoci

0
Renáta Zmajkovičová (Autor: Ženskýweb.sk)

Na roky 2014-2018 je stanovených 10 teritoriálnych priorít slovenskej oficiálnej rozvojovej pomoci. V dvoch nosných programoch SlovakAid – Program rozvojových intervencií a Program odovzdávania transformačných skúseností bude SR spolupracovať s partnerskými krajinami, pričom programové krajiny sú Afganistan, Keňa, Moldavsko a projektovými krajinami sú Albánsko, Bielorusko, Bosna a Hercegovina, Gruzínsko, Kosovo, Ukrajina. Krajina s mimoriadnymi humanitárnymi a rozvojovými potrebami je Južný Sudán. (TU)

Tri zdravotné sestry a jeden zdravotný brat z Kene absolvujú niekoľko týždňovú odbornú stáž v Detskej fakultnej nemocnici v Bratislave, na pracovisku Detského kardiocentra.

9. 8. podvečer sa v priestoroch reštaurácie Reduta, v budove, ktorá je sídlom slovenského Predsedníctva Rady Európy – uskutočnilo priateľské stretnutie, večera na počesť príchodu hostí z Kene. Večera bola pod záštitou jeho excelencie, veľvyslanca Kenskej republiky pána S. M. Gitonga so sídlom vo Viedni. Významným bola aj prítomnosť riaditeľa bratislavského detského kardiocentra Ing. Mongiho Msollyho a primárky Doc. MUDr. Ľubice Kovačikovej.

Keďže ide o Keňu, krajinu, ktorá je jednou z priorít slovenskej oficiálnej rozvojovej pomoci – reprezentačné predmety, informačné materiály i prejav úprimnej pomoci odznel v prejave pani riaditeľky Dr. Ing. Zuzany Letkovej.

Na priateľskom stretnutí som sa zúčastnila s tímom dobrovoľníkov mojej nadácie, ktorí podporujú a podporia v priebehu odbornej stáže úsilie a konkrétne snaženie špičkových slovenských lekárov a zdravotných sestier, pri zaúčaní, odovzdávaní, zdieľaní schopností, vedomostí a zručností, s jediným cieľom – záchrana života detí, ich sŕdc.

- Reklama -