Minister Maďarič: Úrad Banskobystrického samosprávneho kraja bráni oprave národnej kultúrnej pamiatky

0
Minister kultúry Marek Maďarič (Autor: TASR)

Minister kultúry Marek Maďarič tento krok zo strany predsedu BBSK Mariána Kotlebu považuje za hlúpy a protislovenský.

Minister kultúry Marek Maďarič navštívil mesto Revúca a v sprievode primátorky mesta sa zúčastnil na obhliadke historickej budovy Múzea Prvého slovenského gymnázia ako aj budovy literárneho gymnázia na Železničnej ulici, aby sa osobne presvedčil o aktuálnom stave týchto NKP.

Prvé slovenské literárne gymnázium získalo z grantového programu MK SR Obnovme si svoj dom dotáciu určenú na opravu murovaného oplotenia a prístupového chodníka. “Žasol som, keď som sa v pondelok dozvedel, že zriaďovateľ gymnázia, ktorým je Úrad Banskobystrického samosprávneho kraja oznámil škole, že nebude realizovať verejné obstarávanie na zákazku a nesúhlasí s tým, aby sa vynaložili finančné prostriedky na opravu chodníka, keďže si myslí, že z dlhodobého hľadiska je existencia tejto školy neperspektívna,” povedal minister novinárom na brífingu.

Úrad BBSK sa odvoláva na desaťročnú udržateľnosť školy vo vlastníctve župy, ktorá je podmienku využitia grantu. Úrad BBSK však v tomto bode zavádza. Súčasťou zmluvy medzi Ministerstvom kultúry SR a Prvým slovenským literárnym gymnáziom je ustanovenie hovoriace o povinnosti vrátiť poskytnutú dotáciu v prípade odplatného predaja pamiatky (nie zmeny účelu) do desiatich rokov odo dňa poskytnutia dotácie je. Tá sa však týka len prijímateľa, ktorý je vlastníkom národnej kultúrnej pamiatky, na Banskobystrickú župu sa preto nevzťahuje. Prijímateľom tejto dotácie je totiž priamo Prvé slovenské literárne gymnázium ako správca pamiatky, a nie jej vlastník, Banskobystrický samosprávny kraj.

Argumentácia Úradu BBSK o tom, že im spomenuté zmluvné ustanovenie zväzuje ruky, je preto len narýchlo vymyslenou výhovorkou. A to nielen preto, že sa na župu nevzťahuje. Ale aj preto, lebo BBSK dlhodobo tvrdí, že budovu Prvého slovenského literárneho gymnázia nejde predávať. Jedným z jeho argumentov je pritom to, že budova je podľa názoru zástupcov samosprávneho kraja v lokalite Revúcej a takisto aj kraja nepredajná.

Okrem toho, ide stále o funkčnú školu, do ktorej stále chodia desiatky študentov, pedagógov a návštev a ktorej prístupové chodníky sú v katastrofálnom, zdravie ohrozujúcom stave. BBSK má ako vlastník budovy zo zákona povinnosť sa o túto národnú kultúrnu pamiatku starať a ak sú k dispozícii potrebné finančné prostriedky, ani úvahy župy o zrušení školy nemôžu byť dôvodom na odmietnutie grantu. Snahy Kotlebovho úradu nevypísaním verejného obstarávania na predmetné práce zabrániť použitiu finančných prostriedkov na ochranu tejto pamiatky, ktorá bola v 19. storočí  sídlom Prvého slovenského gymnázia, považujeme preto za hlúpe, ignorantské a protislovenské.

Banskobystrická župa by historickú budovu Prvého slovenského gymnázia v žiadnom prípade nemala predávať do súkromných rúk. Táto národná kultúrna pamiatka je odkazom našich predkov o význame vzdelávania pre Slovákov. Predstavuje symbol národného obrodenia a ako pýcha celého kraja aj Revúcej by mala zostať v rukách Banskobystrickej župy.

- Reklama -