Danko (SNS): Zmeny rokovacieho poriadku pripravuje pracovná skupina

0
Predseda NR SR a SNS Andrej Danko (Autor: SITA)

Slušné správanie, čisté a protokolárne oblečenie by mali byť absolútnym základom správania sa v pléne parlamentu, uviedol predseda NR SR a predseda Slovenskej národnej strany Andrej Danko.

Samozrejmosťou podľa neho musí byť aj dodržiavanie pravidiel, bez rozdielu. Spomenul napr. zákaz používania mobilného telefónu, konzumácie jedla alebo pitia v pléne parlamentu či nakrúcania akýchkoľvek videí.

Novinkou bude aj systém presného prideľovania času na diskusiu. Táto myšlienka vychádza najmä z praktických skúseností, a to nielen z rokovania slovenského parlamentu, ale aj z bohatej histórie a praxe súčasných rokovacích systémov vo svete. ,,Plánované obmedzenie nemožno v žiadnom prípade vnímať ako zásah do slobody prejavu volených zástupcov. Práve naopak, odstránia sa tým opakované snahy o umelé naťahovanie diskusie či rôzne prieky poslancov. Stanovený limit musí byť dostatočný na vyjadrenie názoru. Poslanec predsa musí byť schopný vyjadriť sa presne a zrozumiteľne k danej téme v určitom časovom rozpätí,” uvádza Andrej Danko.

Pracovná verzia nového rokovacieho poriadku bola poslaná ešte minulý týždeň všetkým poslaneckým klubom. Je to preto, aby si k tomu mohli pripraviť relevantné odborné pripomienky. Na budúci týždeň bude tiež k tejto téme zvolané poslanecké grémium, pričom Andrej Danko očakáva odbornú a vecnú diskusiu, s tým, že o návrhu sa bude aj naďalej rokovať.

- Reklama -