Zelník (SNS): Úsporné opatrenia môžu spraviť v zdravotníctve poriadok

0
Štefan Zelník. (Autor: SITA)

Príčinou stavu a dlhu v rezorte takmer 550 miliónov, ktorý neustále každý mesiac narastá, je zlá legislatíva. Dlh v zdravotníctve vzrástol medziročne o takmer 120 miliónov eur. Národná rada SR na návrh ministerstva zdravotníctva schválila platovú úpravu (zdravotníci si zaslúžili lepšie ohodnotenie), ale pri schvaľovaní rozpočtu sa to neodrazilo. Mzdy nie sú kryté zdrojmi. Čo mali robiť jednotliví riaditelia? Museli vyplatiť zákonom garantovanú mzdu a nezostalo im na úhradou platieb do sociálnej poisťovne, iní prestali platiť dodávateľom liekov a špeciálneho zdravotníckeho materiálu atď.

Zdravotníctvo je podfinancované, no ide aj o únik financií zo systému. Napriek tomu, že financií je málo, niektorí „nezodpovední“ nakúpili predraženú techniku či služby. Dá sa tomu účinne zabrániť odborne pripravenou legislatívou. Trestnoprávna zodpovednosť s náhradou škody môže byť jedným z účinných prostriedkov proti narastajúcej a čoraz sofistikovanejšej ekonomickej kriminalite. Ministerstvo zdravotníctva malo zabezpečiť zverejnenie cenníkov prístrojovej techniky, aby sa nestalo, že aj napriek elektronickej aukcii sa nakúpi predražená technika.

Poriadok by iste priniesli viaceré opatrenia . Je nevyhnutné prehodnotiť minimálnu sieť poskytovateľov zdravotnej starostlivosti od praktických lekárov, špecialistov, až po lôžkové zdravotnícke zariadenia. Je potrebné zadefinovať jednotlivé typy zariadení ústavnej zdravotnej starostlivosti. V minulosti to boli nemocnice tzv. I , II, a III. typu, kde sa poskytovala zdravotná starostlivosť od základných jednoduchších výkonov až po zložité a vysokošpecializované pracoviská so zreteľom na dostupnosť a najmä odbornosť. Zaviesť urýchlene do praxe elektronizáciu (eHelth) a platbu DRG (ako platbu zohľadňujúcu objektívne náklady na diagnostiku a liečbu pacienta), transparentné obstarávanie tovarov a služieb, odstránenie korupcie.

- Reklama -