Jurinová (OĽaNO): Všetci máme rovnakú krv. Nie je biela ani čierna, je u každého červená

0
Erika Jurinová (Autor: SITA)

V Národnej rade SR si v utorok pripomenuli 72. výročie likvidácie koncentračného tábora v Osvienčime – Brezinke, kde prinieslo svoju obeť 2897 rómskych mužov, žien a detí. Pri tejto príležitosti usporiadala predsedníčka výboru NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny Erika Jurinová (OĽANO-NOVA) v spolupráci s Petrom Pollákom z občianskeho združenia RomaIntegra výstavu fotografií pod názvom Porraimos – Rómsky holokaust. Súčasťou podujatia tiež bolo darovanie krvi, zapojili sa aj Jurinová s Pollákom.

Výstava potrvá do 9. augusta. Otvorenie podujatia sprevádzali rómske piesne, ktoré hovorili o živote Rómov v koncentračnom tábore v dojímavom prednese speváčky Gitany.

Erika Jurinová v úvodnom slove zdôraznila, že málo hovoríme o tom, že obeťami holokaustu boli aj Rómovia a iné národnosti a že je potrebné si tieto strašné udalosti pripomínať, aby sme predišli ich opakovaniu v budúcnosti. „Všetci máme rovnakú krv. Nie je biela ani čierna, je u každého červená. Nikto z nás nevie, kedy ju bude potrebovať,“ poznamenala E. Jurinová.

Peter Pollák je expertom hnutia OĽANO-NOVA pre menšinovú politiku a rómske komunity. Vo svojom prejave pripomenul, že pred viac ako sedemdesiatimi rokmi milióny ľudí nesmerovali do práce, do škôl, za oddychom na dovolenky, ale za ostnaté drôty koncentračných táborov, odkiaľ nebolo návratu. „Nech nás tých 16 miliónov mŕtvych neustále učí, aby sme na každého – na Slováka, Američana, Nemca, Źida alebo Róma – pozerali iba ako na človeka. Nech je našimi očami ľudskosť a pokora, nie nenávisť a vyvyšovanie. Iba tak dosiahneme, že sa prízraky minulosti jedného dňa nestanú opäť skútočnosťou,“ dodal Pollák a svoje vystúpenie ukončil citátom zo známej knihy Ernesta Hemingwaya: „Nikto nie je ostrovom samým pre seba … smrť každého človeka umenší mňa, lebo ja som súčasťou človečenstva a preto sa nikdy nepýtaj, komu zvonia do hrobu, zvonia tebe.“

O darcov krvi sa postarala Národná transfúzna služba. Krv darovali poslanci, ich asistenti a zamestnanci NR SR, ako aj ostatní návštevníci výstavy.

Peter Pollák, bývalý splnomocnenec vlády pre rómske komunity a poslanec za hnutie OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti, organizuje darovanie krvi už dva roky. Toto bolo desiate podujatie, celkovo získala NTS už viac ako sto litrov tekutiny zachraňujúcej ľudské životy. „Zúčastnili sa stovky rómskych i nerómskych spoluobčanov. Lekári z odberových centier NTS oceňovali najmä množstvo prvodarcov, z praxe totiž vedia, že mnohí z nich sa následne stávajú pravidelnými darcami. Keď som darovanie krvi rozbiehal, sľúbil som, že dostanem mobilnú transfúznu stanicu aj na pôdu parlamentu. Teší ma, že sa to podarilo. Aj táto krv bude zachraňovať životy ľudí – bez ohľadu na rasu,“ poznamenal P. Pollák.

Jedenástym podujatím, na ktorom Pollák pripravuje darovanie krvi, bude už počas tohto víkendu navštevovaný festival Campfest v Kráľovej Lehote (darovanie začína v sobotu o 9.00 h). Slovenským nemocniciam chýba krv všetkých typov. Najhoršia, často až kritická situácia prichádza práve v lete, v čase prázdnin a dovoleniek.

- Reklama -