SaS odkazuje Dankovi: Parlament nie je montážna dielňa

0
Richard Sulík (Autor: SITA)

„Predseda Andrej Danko si predstavuje parlament ako továreň, odkiaľ vychádzajú zákony na páse, samozrejme, najmä tie vládne. Stroje, na ktorých sa tieto zákony vyrábajú, obsluhujú pracovníci v predpísanom pracovnom úbore, pričom je zakázané počas výroby zákonov žuť, telefonovať alebo na seba navzájom pokrikovať,“ uvádzajú predstavitelia strany Sloboda a Solidarita.

Na premene parlamentu na montážnu dielňu, do ktorej sa pustil Andrej Danko, sú však najdôležitejšie jeho pohnútky. „A tie sú celkom zrejmé. Sú reakciou na zásadný politický konflikt v štáte, keď minister vnútra Robert Kaliňák a predseda vlády Robert Fico sú dôvodne podozriví z účasti na ekonomickej kriminalite. Miesto toho, aby predseda parlamentu a SNS Andrej Danko ako významný člen vládnej koalície chránil právny štát, rozhodol sa v čo najväčšej miere uľahčiť život parlamentnej väčšine a zločincom, ktorí sa za ňu skrývajú,“ konštatujú liberáli.

Upozorňujú, že vzhľadom k Dankovým nečistým pohnútkam sme ako krajina blízko k tomu, že obeťou jeho takzvanej reformy rokovacích pravidiel Národnej rady sa môžu stať tie najdôležitejšie atribúty demokracie – sloboda prejavu, sloboda slova, pluralita názorov, polemika, argumentácia, zastupiteľská demokracia.

„Predseda parlamentu zaslepený mocou a zahľadený sám do seba si neuvedomuje, že ak umelo vytlačí politické konflikty z rokovacej sály Národnej rady, tie sa budú ventilovať mimo nej. Pýtame sa, čo bude potom nasledovať – policajný štát, kde kritikov vlády a pomerov dávajú do laty obušky? Je absolútnym paradoxom, že sa na túto špinavú prácu podujal predseda Slovenskej národnej strany. Strany, ktorá o sebe vyhlasuje, že je najstarším politickým subjektom na Slovensku. Mala by preto dobre vedieť, akú rôznu a na prvý pohľad sympatickú podobu má okliešťovanie slobody,“ hovoria zástupcovia SaS a dodávajú, že na obranu parlamentnej demokracie je strana SaS pripravená využiť všetky zákonné možnosti vrátane podaní na ústavný súd a organizovaní protestov na uliciach.

Richard Sulík, predseda SaS
Lucia Nicholsonová, podpredsedníčka NR SR
Natália Blahová, predsedníčka poslaneckého klubu SaS
Ľubomír Galko, podpredseda SaS
Jana Kiššová, podpredsedníčka SaS
Jozef Mihál, podpredseda SaS

- Reklama -