Minister Gajdoš: Vítame každý príspevok pre zverenecký fond NATO pre Ukrajinu

0
Minister obrany za SNS generál Peter Gajdoš je pravidelným darcom krvy (Autor: MO SR)

Španielsko zablahoželalo Slovensku k rozhodnutiu stať sa  vedúcou krajinou  Zvereneckého fondu NATO v oblasti EOD/C-IED pre Ukrajinu. Zároveň tiež zvažuje možnosť účasti na tomto projekte, a to prostredníctvom výcvikových aktivít v Medzinárodnom odmínovacom centre na národnej úrovni a v Centre výnimočnosti NATO pre improvizované výbušné zariadenia v Hoyo de Manzares, ktoré Španielsko riadi. Ministra obrany SR Petra Gajdoša dnes o tom na stretnutí informoval mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Španielskeho kráľovstva Félix Valdés, ktorý šéfovi rezortu obrany odovzdal list od španielskeho ministra obrany v tomto znení.

Cieľom zvereneckého fondu, v ktorom je SR vedúcou krajinou je poskytnúť poradenskú pomoc Ukrajine pri rozvoji spôsobilostí v oblasti likvidácie nevybuchnutej munície a improvizovaných výbušných zariadení. „Samozrejme vítame každý príspevok pre tento zverenecký fond NATO, ktorého garantom je naše ministerstvo obrany. Verím, že je našim spoločným úsilím pomôcť Ukrajine zreformovať jej bezpečnostný a obranný sektor,“ povedal minister obrany SR Peter Gajdoš. 

Šéf rezortu obrany informoval veľvyslanca aj o aktivitách a prioritách rezortu obrany v súvislosti s predsedníctvom Slovenskej republiky v Rade EÚ. Španielsky veľvyslanec na stretnutí prejavil záujem aj o spoluprácu medzi krajinami v oblasti obranného priemyslu.

- Reklama -