Kaník (Demokrati Slovenska): Zastavíme vymieranie Slovenska?

0
Ľudovít Kaník (Autor: SITA)

To, že žijeme čoraz dlhšie, a preto ako národ starneme, je už notoricky známe. Slovensko sa v tomto aspekte zmení v rámci Európy asi najradikálnejšie. Za cca 20 rokov veľmi významne pribudne počet staršej generácie a ich podiel na celkovom počte obyvateľov veľmi vzrastie. Prinesie to veľké problémy pre zdravotný a dôchodkový systém.

O tom, ako sa s tým vysporiadať, sa diskutuje relatívne často. Reakciou na to bola v dôchodkovom systéme dôchodková reforma, ktorú sme uskutočnili a zavedenie druhého dôchodkového piliera. O tom však nechcem písať. To sú totiž opatrenia, ktoré reagujú na zlý demografický vývoj a prispievajú k zmenšeniu negatívnych dopadov, ale nemenia negatívne demografické trendy. To ani nemôžu. Ľudia budú žiť stále dlhšie, čo je určite dobre, ale detí sa, žiaľ, nebude rodiť viac ani pri sebelepšej dôchodkovej reforme.

A tu je pes zakopaný. Dá sa urobiť niečo, aby sa v rodinách začalo rodiť viac detí? Zatiaľ sa problém nedostatku mladej, produktívnej pracovnej sily, najmä v iných EU krajinách, rieši dovozom, t.j. migráciou, a to prináša aj mnoho problémov a určite to nie je dostatočná odpoveď na problematický demografický vývoj.

Viac v komentári Ľuda Kaníka.

- Reklama -