Novotný (Šanca): Drucker, Raši, Vaďura – teta Anka zostáva

0
Podpredseda strany Šanca Viliam Novotný (Autor: SITA)

Tak dopadlo aj nové vedenie Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP). Druckerovci sa rozhodli, že zmluvy s niekoľkými firmami slávnej „tety Anky“ – príbuznej bývalého generálneho riaditeľa Foraia, predsa len ponechajú. Napriek tomu, že predchádzajúci generálny riaditeľ Vaďura ich zrušil.

Je príznačné, také slovenské a naše, že napriek jasným zisteniam Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, no najmä Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ), zmluvy pokračujú ďalej. NKÚ pritom jasne preukázal, že viaceré firmy, v ktorých figurovala príbuzná bývalého generálneho riaditeľa M. Foraia – „teta Anka“, dostali lepšie zmluvné podmienky, než aké boli schopné splniť, či aké boli účelné z pohľadu potreby zdravotnej starostlivosti v danom regióne.

Mimochodom, aby nevznikol dojem, že pán Vaďura je nejaký kladný hrdina. Podľa kontroly NKÚ sa aj firmám jeho švagra neobyčajne dobre darilo. Tým ale zmluvy nevypovedal. V prípade jeho rodiny sa mu zmluvy už nezdali byť také neetické ako v prípade Foraiovej rodiny. Proste klientelizmus vo forme rodinkárstva rozkvitá vo VšZP ako ružový ker. Zmeniť to chceli a mali noví „nezaťažení“ Druckerovi manažéri na čele so súčasným generálnym riaditeľom M. Kočanom.

Mali, ale „rodina“ je vo VšZP zažratá viac, ako si zrejme predstavovali. A tak nakoniec zrušili Vaďurove rozhodnutie a podmienečne na pol roka ponechali firmám „tety Anky“ zmluvy, kým vraj hĺbková kontrola poisťovne neukáže ako to s nimi je.

Odôvodnili to množstvom listov od pacientov a pacientskych organizácií, ktorí sa za tieto firmy prihovárali. Táto barlička VšZP však bola rýchlo odhalená. Jediná známa pacientska organizácia, ktorá sa za tieto firmy prihovorila, pôsobí v Trnave. Logicky sa teda ich členov bytostne dotýka problém dostupnosti zdravotnej starostlivosti v Košiciach, kde skoro výlučne pôsobia Ankine firmy.

Zvlášť dojemný bol ale list košického pacienta Richarda Rašiho. Ako primátor Košíc a poslanec NR SR za SMER požiadal manažment VšZP, aby nezrušil zmluvy so zdravotníckymi firmami „tety Anky”. Odôvodnil to ohrozením dostupnosti zdravotnej starostlivosti pre pacientov. No čo k tomu povedať. V Košiciach majú pacienti k dispozícii 8 nemocníc, skoro dve desiatky polikliník a odhadom stovku lekárni. Takže, ak by sa niekde zavrelo RTG, ambulancia či lekáreň, pacienti by “zjavne” mohli byť “ohrození na živote”.

Manažér, nezdravotník Drucker a jeho nominant v pozícii šéfa VšZP Kočan na to Rašimu skočili. Alebo, že by už sklonili hlavy pred mocou zdravotníckej mafie? Darmo, ťažko je riadiť zdravotníctvo, keď je všade samá rodina.

- Reklama -