Minister Kažimír: Ďalší krok v boji proti daňovým podvodom

0
Minister financií SR Peter Kažimír (Autor: SITA)

Pripravovaná novela zákona o medzinárodnej pomoci a spolupráci pri správe daní je pokračovaním v boji proti vyhýbaniu sa daňovým povinnostiam a agresívnemu daňovému plánovaniu, pričom pozornosť sa zameriava predovšetkým na medzinárodnú spoluprácu a výmenu informácií.

Materské spoločnosti týchto nadnárodných skupín budú musieť zasielať finančnému riaditeľstvu príslušnej krajiny vybrané druhy informácií ako napríklad výšku výnosov, zisku pred zdanením, počet zamestnancov a ďalšie. Opatrenie sa bude dotýkať nadnárodných koncernov, ktorých ročný obrat je minimálne 750 mil. eur, čo znamená, že by to nemalo zasiahnuť spoločnosti podnikajúce na Slovensku.

Informácie sa budú zasielať za každý štát, v ktorom sa nachádza spoločnosť patriaca tejto nadnárodnej skupine. Následne si tieto informácie budú jednotlivé finančné správy medzi sebou vymieňať.

Treba pripomenúť, že ide o neverejnú výmenu, takže informácie bude mať k dispozícii finančné riaditeľstvo tej ktorej krajiny a budú chránené daňovým tajomstvom.

- Reklama -