Ministerstvo školstva: V rámci SK PRES 2016 rokovali v Bratislave aj odborníci z oblasti športu a športovej diplomacie

0
Slovenskí futbalisti pózujú na majstrovstvách Európy vo futbale (Autor: TASR)

Slovenské predsedníctvo sa v oblasti športu zameriava na jeho pozitívnu stránku. Prioritnými témami sú športová diplomacia, vzdelávanie v športe a prostredníctvom športu. Zámerom konferencie bolo vytvoriť diskusnú platformu, slúžiacu na výmenu nápadov, poznatkov a skúsenostíohľadom daných tém. Diskutovali o nich zástupcovia vládneho a mimovládneho sektora z členských štátov EÚ, ale i experti mimo EÚ či úspešní svetoví športovci, medzi nimi aj slovenská plavecká ikona Martina Moravcová. Účastníci diskusie sa zamerali najmä na to, ako lepšie využiť vzdelávací potenciál športu a aký je vplyv športu na osobnostný rozvoj.

Na rovnaké témy z perspektívy vládneho sektora sa diskutovalo aj na nadväzujúcom Neformálnom stretnutí riaditeľov športu 20. júla 2016.

Historické míľniky športovej diplomacie predstavila bývalá úspešná slovenská šermiarka Katarína Ráczová, ktorá v súčasnosti pôsobí ako ambasádorka pre šport, toleranciu a fair play Rady Európy. Tému so zameraním na pozitívne aspekty športu a ako ich predstaviť mladej generácii uviedol praprasynovec baróna Pierra de Coubertin, zakladateľa moderného olympijského hnutia, Yvan de Navacelle de Coubertin z Francúzska.

Delegáti oboch podujatí sa stretli 19.júla v areáli vodných športov v Čunove. Tam už na nich čakali známi slovenskí športovci, okrem iných aj dvojnásobný olympijský víťaz v kanoistike na divokej vode Michal Martikán. Účastníci si mohli spolu s ministrom školstva Petrom Plavčanom vyskúšať rafting pod odborným dohľadom skúsených rafterov. Potom sa presunuli do múzea moderného umenia Danubiana.

Prijaté závery z konferencie i neformálneho zasadnutia budú súčasťou záverečného dokumentu Rady o športovej diplomacii. Úvodná diskusia k týmto záverom je naplánovaná na začiatok septembra 2016.

- Reklama -