SaS: Vyššie dane z dielne ministra Kažimíra ľudí vyžmýkajú a Kaliňákových komplicov nakŕmia

0
Richard Sulík (Autor: SITA)

„Bohužiaľ, táto socialistická, mimoriadne skorumpovaná vláda, nielenže s korupciou nebojuje, ale je priamo jej súčasťou. Dôvodom, prečo sa nedarí výrazne znižovať deficit, prečo nie je dostatok peňazí na investície a podobne,“ vyhlásil Sulík.

Je známe, že v roku 2004 výrazné zjednodušenie daňového systému prinieslo silné efekty pre slovenskú ekonomiku. „Či už vyšší hospodársky rast, vysoký rast miezd, pokles nezamestnanosti a tak ďalej. Teraz ideme opačným smerom, kedy sa viac a viac komplikuje daňový systém, zvyšujú sa daňové sadzby a to má veľmi negatívny dopad na podnikateľské prostredie,“ dodal predseda SaS.

Ako príklad uviedol dočasný odvod pre regulované odvetvia, ktorý mal byť dočasný. „Nielenže odvod bude naďalej bude platiť, ale ešte sa aj zdvojnásobí,” poukázal Sulík s tým, že takýchto prípadov je oveľa viac a minister financií Peter Kažimír systematicky ničí daňový systém, ktorý bol ešte pár rokov dozadu jeden z najlepších na svete. „To, čo by bolo skutočným riešením, je poctivá rovná daň, od ktorej sa, bohužiaľ, stále viac a viac vzďaľujeme,“ povedal Sulík.

Podľa poslanca NR SR za SaS Eugen Jurzyca vláda Roberta Fica v minulom volebnom období žmýkala ekonomiku nevídaným spôsobom. „Vláda nepresadzuje program Value for money, tak, ako to deklarovala v programovom vyhlásení. Ani to, že bude zefektívňovať verejnú správu. Kde sú analýzy dotácií pre podporu ťažby hnedého uhlia, kde sú analýzy bločkovej lotérie? Nie sú a vláda nerobí kroky na to, aby sa peniaze používali efektívnejšie, aby sme sa nemuseli zadlžovať,” uviedol Jurzyca.

Osobitne upozornil na progresívne zdaňovanie nákupu osobných automobilov. „Upozorňujem, že keď sa začne zavádzať progresivita do cenového systému, neskončí to pri autách. Progresívne sa dajú zdaniť aj super rýchle počítače, veľmi výkonné televízory, aj letenky, ale napríklad aj väčšia spotreba elektriny a plynu. A to bude deformovať ekonomiku,“ prízvukoval Jurzyca.

Dodal, že kto sa nezaoberá ekonómiou, nech si spomenie, ako dopadol socializmus, keď luxusné tovary boli naozaj drahé. „Ja som si za socializmu kupoval farebný televízor za 15 mesačných platov a krompáče a lopaty boli takmer zadarmo. Vodcovia sa nádejali, že keď luxusné tovary budú drahé a pracovné pomôcky lacné, tak ľudia budú robiť a nebudú sa zabávať. Vieme, ako to dopadlo a začína cesta, ktorá smeruje späť k tomu,“ zdôraznil Jurzyca.

Poslanec za SaS Jozef Mihál vyčíta novým daňovým zákonom nedostatok opatrení v prospech zamestnancov, živnostníkov, bežných ľudí ani rodín. “Nájdete napríklad v daňovom bonuse zmienku o tom, že by sa konečne po štyroch rokoch zvýšil bonus pre rodiny? Ani čiarka,” poznamenal. Pripomenul, že v súčasnej vláde sú ľudia, ktorí vo vláde Ivety Radičovej presadzovali zníženie tzv. „Ficovej dane na 19 percent. „Ten istý Bugár, Procházka aj Hrnčiar sú úplne ticho a o znížení DPH nič nehovoria. Na tých, ktorí sa živia vlastnou prácou, vláda vôbec nemyslí. A ja sa pýtam, kam pôjdu všetky tie vyššie dane? Budeme zasa kŕmiť Bašternáka, Kaliňákova a ich komplicov?“ uzavrel Mihál.

- Reklama -