Minister Gajdoš: Kybernetická bezpečnosť je jednou z našich kľúčových úloh

0
Minister obrany Peter Gajdoš (Autor: Ministerstvo obrany SR)

Ide o prvé podujatie s medzinárodnou účasťou, ktoré usporiadal rezort obrany počas slovenského predsedníctva v Rade EÚ. Jej cieľom je prediskutovať na expertnej úrovni možnosti spolupráce v rámci kybernetickej obrany.

„Kybernetický priestor bol na samite NATO vo Varšave uznaný za 5. operačnú doménu. A aj nedávno prijatá Globálna stratégia pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Európskej únie potvrdila, že kybernetická obrana zostáva jednou z kľúčových úloh obrany. Je potrebné, aby sa aj Európska únia viac zameriavala na kybernetickú bezpečnosť. Prioritou je otvorený, voľný ale predovšetkým bezpečný kybernetický priestor. No členské krajiny musia byť zároveň pripravené čeliť všetkým hrozbám,“ povedal minister obrany Peter Gajdoš.

Ako ďalej uviedol, Európska únia by mala podporiť politickú, operačnú a technickú spoluprácu členských štátov v kybernetickej bezpečnosti, ale aj rozšíriť spoluprácu s kľúčovými partnermi, ako USA a NATO.

Rezort obrany venuje kybernetickým hrozbám veľkú pozornosť. Posilnenie boja proti tomuto druhu hrozieb zaradil aj do návrhu Bielej knihy o obrane SR. A veľký úspech v tejto oblasti zaznamenali nedávno aj slovenskí vojaci, ktorí boli na nedávnom najväčšom a najmodernejšom medzinárodnom cvičení NATO Locked Shields 2016 vyhodnotení ako najlepší z 26 krajín.

- Reklama -