Magdech (SNS): Krehké pozlátko referenda

0
Slovenská národná strana (Autor: SNS)

Žijeme v demokratickej spoločnosti. Slovo demokracia, značí vládu ľudu, zaručuje základné ľudské práva a slobody. Jednou z týchto slobôd je aj referendum. Výsledok referenda by mal vždy odzrkadľovať stav a názor spoločnosti na konkrétnu tému.

Hovorme si čo chceme, ale práve vývoj, aký v EÚ badať, dostali tento projekt presne tam, kde sa momentálne nachádza. Médiá k tomuto stavu tiež odborne nepridali. Paradoxne – výsledku referenda vo Veľkej Británii, kde sa väčšina zúčastnených vyslovila za odchod Británie z EÚ, sú stúpajúce protesty a manifestácie za jeho opakovanie. Môžeme vysloviť nahlas predpoklad, že ľudia vo Veľkej Británii už dnes ľutujú, čo urobili?

Ľudia neznesú, ak v nich niekto neustále vyvoláva dojem, že sú utláčaní a nebodaj vykorisťovaní. Nezaujímajú sa o podstatu problému, nesnažia sa preniknúť do jeho jadra, nezisťujú si relevantné informácie a procesy. Najjednoduchšie si je osvojiť jednu alebo dve ,,zaručené informácie” a následne ich zdieľať prostredníctvom sociálnych sietí. Potom príde ,,spasiteľ “, ktorý presne vie, ako udrieť klinček po hlavičke, resp. ako správne vyburcovať národ.

Rozhodla vláda ľudu – demokracia, a treba ju v plnej miere rešpektovať. Čo na tom, že na referende sa zúčastnili aj ľudia, ktorý nemajú najmenšiu predstavu ako funguje daný systém. Politické otázky, nadnárodné spoločenstvá, vedenie štátu nemôžeme brať na ľahkú váhu. Ak sa skutočne cítime byť určitým spôsobom utláčaní, a vykorisťovaní, musíme si byť 100 %-ne istí svojím postojom. Naša túžba po zmene musí mať skutočne reálne a viditeľné dôkazy. Pocit v tomto prípade nestačí. V otázkach globálnej politiky ide o nás všetkých.

(Autor je predseda MO SNS Považská Bystrica.)

- Reklama -