Blaha (SMER-SD): Hlavne neverte konšpiračným teóriám a Kiskovi

0
Ľuboš Blaha, poslanec NR SR (SMER-SD) (Autor: SITA)

Internety už vyriešili neúspešný prevrat v Turecku. Zatiaľ vyhráva konšpirácia, že si to celé zinscenoval sám Erdogan. Tesne za ňou je konšpirácia o tom, ako to celé zinscenoval Putin. Prvá je populárna najmä medzi krajnou pravicou, druhá medzi rusofóbnou pravicou. Čo si všímam, ľavičiari sa zatiaľ zväčša dobre zabávajú na Kiskovom výroku, ktorý by mal fakt niekto zhudobniť: “Práve v takomto nepokojnom svete je Turecko skutočným ostrovom stability.” Bravó, pán prezident, niet nad múdre slová hlavy štátu! ;-) 

Ja osobne nehľadám za pučom v Turecku žiadne konšpirácie, ani Erdoganovo Turecko, môj ty bože, nepovažujem za “ostrov stability”. Nemám v tomto mocenskom zápase favorita. Áno, Erdogan je demokraticky zvolený a má väčšinovú podporu obyvateľstva, ale jeho AKP roky útočí na demokraciu a sekularizmus. Zatváranie novinárov, útoky na opozíciu, vojna proti Kurdom…

Erdogan v Turecku zavádza plazivú islamizáciu, čo dlhodobo kritizujem. To však neznamená, že budem fandiť armádnym pučistom. Armáda by teoreticky mohla zachrániť turecký sekularizmus, ale zároveň by definitívne pochovala tureckú demokraciu… Mám obavy z toho, čo sa v Turecku deje a nie, zďaleka nielen kvôli pokusu o prevrat. To, čo bude nasledovať, nebude nič pekné… Inak, zatiaľ na túto tému dobre píše český Denník Referendum, odporúčam. A hlavne neverte konšpiračným teóriám a Kiskovi ;-)

- Reklama -