Minister Gajdoš: Spolupráca bezpečnostných zložiek je nevyhnutná, spoločné cvičenia zvyšujú ich pripravenosť

0
Minister obrany Peter Gajdoš (Autor: Ministerstvo obrany SR)

„Dnes ste mali možnosť vidieť úzku spoluprácu a súčinnosť ozbrojených síl s ostatnými bezpečnostnými a záchranárskymi zložkami, pretože ich spolupráca je v prípade krízovej situácie nevyhnutná. Takéto medzirezortné cvičenia sú tým najlepším spôsobom, ako si môžu zladiť svoje postupy v takmer reálnych podmienkach. Budeme v nich určite pokračovať,“ uviedol minister obrany SR Peter Gajdoš. Zároveň pripomenul, že Nový Horizont je súčasťou série cvičení Slovak Shield 2016, v rámci ktorého si vojaci počas roka precvičia kompletnú reakciu na eskaláciu konfliktu, a to z mierového stavu až po vojnový.
 
Predseda Výboru Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť Anton Hrnko ocenil, že si mohol pozrieť, ako v praxi vyzerá súčinnosť jednotlivých zložiek rezortov, ktoré patria do kompetencie branno-bezpečnostného výboru. „Našou úlohou je vytvárať legislatívne a iné podmienky na to, aby náš bezpečnostný systém fungoval. Aj toto cvičenie ukázalo, že spolupráca medzi jednotlivými zložkami je veľmi potrebná. Som rád, že bolo vidieť, že súčinnosť medzi nimi funguje,“povedal.
 
Ako pripomenul náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generál Milan Maxim vojaci sú apriori pripravovaní na boj. Na cvičení Nový horizont mali ale možnosť vidieť inú stránku veci a tou je pomoc, či už iným vojakom, alebo civilnému obyvateľstvu. „A toto je jedna z rozhodujúcich asistenčných úloh – pomáhať obyvateľstvu. Vojaci mali možnosť vidieť, ako sa jednotlivé zložky pripravujú na spoločnú činnosť a akým dielom môžu pomôcť oni,“ vysvetlil.


 
Veliteľ Pozemných síl Ozbrojených síl SR generálmajor Ondřej Novosad zhodnotil, že všetky zložky splnili stanovené úlohy cvičenia. „Týim hlavnými cieľmi bolo dosiahnuť koordináciu, zabezpečiť pevné  velenie pri plnení asistenčných úloh nevojenského ohrozenia a spoločne zabezpečiť obranu a bezpečnosť v regióne, kde sme plnili úlohy,“ povedal.
 
V rámci Nového horizontu 2016 si dnes viac ako 230 cvičiacich vyskúšalo napríklad prípravu, budovanie a ochranu tábora, do ktorého dočasne premiestnili obyvateľov z ohrozených obcí. Použili pritom viac ako 50 kusov techniky a cca 20 kontajnerov na vybudovanie centra riadenia evakuácie civilných osôb.

 

- Reklama -