Kupka (SNS): K výročiu Deklarácie o zvrchovanosti Slovenskej republiky

0
Slovenská národná strana (Autor: SNS)

Dokument, ktorý deklaroval zvrchovanosť Slovenskej republiky ako základ suverénneho štátu slovenského národa v tento deň podporilo 113 zo 147 prítomných poslancov najvyššieho slovenského zastupiteľského orgánu, pričom za Deklaráciu hlasovalo i všetkých 15 poslancov Slovenskej národnej strany. Išlo o jeden z kľúčových momentov v dejinách moderného slovenského národa.

Deklarácia zvrchovanosti predstavuje jeden zo základných kameňov nášho štátotvorného procesu, ktorý vyvrcholil o niekoľko mesiacov neskôr vznikom samostatnej Slovenskej republiky. Naplnilo sa tak tisícročné úsilie Slovákov o vlastnú národnú svojbytnosť.

Slovenskí národniari na túto významnú udalosť nezabúdajú a pravidelne si ju pripomínajú. Na jej počesť v našich mestách a dedinách každoročne organizujú tradičné vatry zvrchovanosti, pri ktorých spoločne s ostatnými návštevníkmi, v družnej a priateľskej nálade oslavujú jeden z pilierov našej štátnosti. A veruže, stále si máme čo pripomínať. Platí to najmä dnes, keď mnohí, najmä mladí, ľudia často nemajú ani základné vedomosti o tejto historickej udalosti a väčšina spoločnosti nepozná skutočný význam a hodnotu Deklarácie vďaka, ktorej je dnes Slovensko samostatným a suverénnym štátom.

Odkaz Deklarácie by sme si preto mali pripomínať nielen pri vatrách zvrchovanosti, ale celoročne a to najmä v bežnom každodennom živote. Napríklad tvorivou, systematickou a poctivou prácou v prospech slovenského národa, ktorou budeme upevňovať a rozvíjať dosiahnutú štátnosť.

(Autor je predseda MO SNS Čadca.)

- Reklama -