Ministerstvo školstva: Na všetky zložité otázky je jednoduchá odpoveď… a je nesprávna

0
Peter Plavčan (Autor: SITA)

Cieľom BISLA nie je len odovzdávať vedomosti, hoci tento cieľ je sám osebe hodnotný, ale aj utvárať návyky myslenia. Návyky, ktoré pomáhajú každému človeku realizovať svoj potenciál ako ľudskej bytosti v plnom rozsahu.

Peter Plavčan poukázal na to, že kritické myslenie je zároveň jedným z najúčinnejších nástrojov v boji proti extrémizmu a všetkým ostatným prejavom intolerancie.

BISLA podľa jej predstaviteľov používa model štúdia oxfordského typu založeného, okrem iného, na mentorskom vedení študentov. Typický seminár navštevuje len 7-10 študentov, pričom vyučovací proces má skôr charakter komornejšej diskusie, ako jednostranného toku informácií.

Minister Peter Plavčan súhlasil, že intenzívnejší kontakt študenta a učiteľa je mimoriadne užitočný aj vo vysokoškolskom prostredí. Viac motivuje študentov, podnecuje kritické myslenie a prispieva k efektívnejšiemu spracovaniu prijímanej informácie a teda aj ku skvalitneniu štúdia.

Predstavitelia vysokej školy si vymenili názory s ministrom školstva na prebiehajúcu reformu školského systému, ktorej súčasťou je aj zámer skvalitniť vysokoškolské štúdium.

- Reklama -