Kaník (Demokrati Slovenska): Bašternák vedie zasadnutie EÚ. Nástup totality a znovu vyššie dane

0
Ľudovít Kaník (Autor: SITA)

V parlamente sa zároveň vládny štvorzlepenec opäť všemožne snaží odignorovať demokratické a parlamentné pravidlá a zabrániť rokovaniu o odvolávaní R. Fica a R. Kaliňáka. Tentokrát sa už nezastavil ani pred vypnutím mikrofonov, aby fyzicky znemožnil opozícii rokovať. A pravdepodobne, ani pred sfalšovaním podpisu Danka na poverení viesť schôdzu.

Aspoň taký dojem vyvolá aj letmý pohľad na skutočný podpis Danka pod koaličnou dohodou, v porovnaní s jeho údajným podpisom, ktorý je pod poverením pre Hrnčiara, aby viedol schôdzu. Zbabelosť kombinovaná s pošliapávaním demokracie a zneužívaním hrubej sily a možno aj niečo horšie, použité proti opozícii. A legislatíva sa v letnom tichu, zakrytá oponou vládnych škandálov opať mení k horšiemu.

Taký je obraz súčasného Slovenska. Vyhraj voľby, alebo aspoň pozliepaj koalíciu ochotných tolerovať akúkoľvek nečestnosť a zlodejinu, a môžeš všetko. Tak vyzerá aktualizované a vysoko pravdivé heslo dnešných dní.

Prieskumy zároveň ukazujú zaujímavé a na prvý pohľad protirečivé výstupy. Tvrdeniam opozície v kauze Kaliňák a Bašternák verí 53 percent. Kaliňák by mal odstúpiť podľa skoro 50 percent, ale opozične protesty organizované SaS a Oľano podporuje len 35 percent. Tak isto odchod koaličných strán od Ficovho smeru si želá len 20 percent a 54 percent chce, aby vláda napriek tejto kauze pokračovala. Ako tomu rozumieť?

Tak, že občania, napriek znechuteniu z celej kauzy, ktorá odhaľuje korupčné pozadie Smeru nevidia v SaS a OĽaNO alternatívu, ktorá by splňala ich predstavu o opozícii schopnej prevziať moc a zodpovedne vládnuť. Jednoducho povedané, dobrí na opozičné protesty, nie dostatočne kvalifikovaní na vládnutie.

Dá sa to nejako zmeniť? Dá. Ale len tak, že sa zaplní priestor po SDKÚ jej nástupcom, že sa zmodernizuje KDH a nepôjde cestou vyhraňovania sa za každú cenu voči iným opozičným stranám a že z protestov organizovaných dvoma protestnými stranami sa stanú protesty organizované všetkými demokratickými, opozičnými silami. Že prestanú stranícke hry a súperenie na pravo od stredu, ale verejnosti sa ukáže a dokáže schopnosť spolupráce, spoločného postupu.  Schopnosť spoločne predložiť víziu iného spravovania Slovenska.

Toto chýba občianskej verejnosti. Preto protesty podporuje len 35 percent ludí, aj keď nadpolovičná väčšina verí, že Kaliňák je po uši zapletený v korupčnom škandále a aj preto sú ochotní stále tolerovať túto vládu. Lebo nevidia inú vládnu alternatívu. Vidia len protestujúcu SaS a OĽaNO, čo pre veľkú časť z nich alternatíva nie je, a preto im to nestačí.

Kým si to neuvedomia lídri SaS a OĽaNO a budú sa ďalej brániť vytvoreniu širšieho protivládneho pohybu a hnutia, veľa sa nezmení. Nielenže sa bude viac a viac zadupávať a potláčať demokracia, ale vládny štvorvalec využíje a aj využíva letné dovolenkové obdobie aj na nenápadné pretlačenie výrazného zvýšenia daní a poplatkov, ktoré opäť negatívne zasiahnu do podnikateľského prostredia.

Do parlamentu totiž smeruje novela zákona o dani z príjmov, kde sa s fanfárami ohlasuje zníženie dane z príjmov z 22 percent na 21 percent. Ale v tichosti tak, aby si to nikto nevšimol, sa zavádza zdanenie dividend, ktoré bolo doteraz nulové – vo výške 10 percent pre fyzické osoby a až 35 percent pre právnické osoby. Koniec zásady, že zisk sa zdaňuje iba raz. Odteraz to už platiť nebude. Zvyšujú poplatky za registráciu niektorých motorových vozidiel, bankový odvod, ktorý najprv mal byť dočasný, potom znižujúci sa, sa teraz stáva fixnou a trvalou súčasťou, kadiaľ štát bude čerpať financie z bankového sektora a ktoré banky budú zákonite prenášať na svojich klientov. V regulovaných odvetviach osobitý odvod, ďalší nesystémový prvok vzrastie až o 100 percent. No a, samozrejme, vzrastie aj spotrebná daň z tabaku.

Takže žiadne zníženie dańového zaťaženia. Naopak, zvýšenie. Zrejme, aby bolo viac na “rozpúšťanie” medzi svojich. A veď nakoniec, diery po vratkách DPH, čo ich ľudia pravidelne vyberali a zrejme aj vyberajú, treba niekde zaplátať. Treba, aby sa na to poskladali slušní ľudia, čo platia dane, aby mafia, čo zneužíva politiku, mohla žiť za ne.

Na záver položím dve otázky. Dokedy to ti slušní dovolia? A dokedy bude treba čakať kým si súčasní demokratickí opoziční politici uvedomia, že bez úzkej vzájomnej spolupráce sa sučasný stav spoločnosti nezmení?

- Reklama -