Minister Gajdoš: Našim hlavným cieľom je zvyšovanie obranyschopnosti Slovenskej republiky

0
Minister obrany Peter Gajdoš (Autor: Ministerstvo obrany SR)

Minister obrany SR Peter Gajdoš, štátny tajomník Ivan Máčovský a náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generál Milan Maxim dnes predstavili novinárom  návrh aktualizovanej verzie Bielej knihy o obrane SR. Vysvetlili im v čom spočíva kontinuita a aké sú základné rozdiely v porovnaní s prvou Bielou knihou o obrane SR z roku 2013. Zároveň zdôraznili, že ide o politicko – strategický rámec s výhľadom do roku 2030.

„Návrh aktualizovanej Bielej knihy o obrane SR je reakciou na zásadnú zmenu bezpečnostného prostredia. Našim hlavným cieľom je zvyšovanie obranyschopnosti  Slovenskej republiky, s dôrazom na pripravenosť a bojaschopnosť Ozbrojených síl SR. Zároveň plníme svoj záväzok, že chceme byť viac otvorení verejnosti, pretože v zmysle Ústavy SR je obrana záležitosťou všetkých občanov,“ uviedol minister obrany SR Gajdoš s tým, že rezort obrany chce presadiť novú kvalitu komunikácie. Zároveň pripomenul, že rezort obrany minulý týždeň predstavil návrh aktualizovanej Bielej knihy o obrane SR bezpečnostnej komunite, Združeniu bezpečnostného a obranného priemyslu SR a bol zaslaný aj členom branno-bezpečnostného výboru, trom bývalým ministrom, dvom posledným štátnym tajomníkom a dvom bývalým náčelníkom Generálneho štábu Ozbrojených síl SR. Zároveň zdôraznil, že toto všetko rezort robí vo fáze, kedy ešte môžu byť prípadné pripomienky prediskutované a zapracované.

Ako uviedol náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generál Milan Maxim, vstupom do NATO Slovenská republika prijala záväzok podieľať sa svojou mierou zodpovednosti na udržiavaní bezpečnosti vo svete a k tomu je potrebné mať určité spôsobilosti. Zároveň v tejto súvislosti pripomenul, že nemožno zabúdať na to, že hlavnou úlohou Ozbrojených síl SR je zabezpečiť a garantovať vlastnú obranyschopnosť. „Práve biela kniha ukazuje strategický smer a rámec rozvoja  spôsobilostí ozbrojených síl až do roku 2030,“ vysvetlil. Ďalej doplnil, že po schválení Bielej knihy o obrane SR bude dôležité vypracovanie  dlhodobého rozvojového plánu ozbrojených síl, ktorý bude hovoriť už o konkrétnych projektoch a časových etapách.

Návrh aktualizovanej Bielej knihy o obrane SR je v súčasnosti v medzirezortnom pripomienkovom konaní, kde bude do 20. júla 2016. Následne bude do konca júla predložený vláde SR.

- Reklama -