Kuciaň (SNS): Horalkový zákon alebo elementárna slušnosť

0
Slovenská národná strana (Autor: SNS)

Opozícii prekážajú pripravované nové pravidlá o rokovacom poriadku. Nebolo by to treba, ak by sa vedeli správať a prejavovali by aspoň minimálnu úctu k najvyššej zákonodarnej a ústavodarnej ustanovizni. Nielen pre opozíciu, ale pre všetkých poslancov Národnej rady SR budú tieto nové pravidlá určené.

Povolaním som advokát, tak ako i niektorí poslanci Národnej rady SR, a vôbec mi neprekážalo, neprekáža a nebude prekážať uznesenie Predsedníctva Slovenskej advokátskej komory o tom, ako sa majú advokáti správať a dokonca obliekať, pretože síce nevstupujem do Národnej rady SR, kde sa zákony príjimajú, ale vstupujem do pojednávacej miestnosti, kde sa zákony aplikujú. Ide o úctu nielen k inštitúcii, ale najmä o úctu voči sebe. Nie je mi príjemné, ak oproti mne sedí advokát vo váženom talári a pod ním má tričko, bermudy a sandálky. Akú dôveru vo mne asi vzbudzuje rozhodnutie súdu, ak takýto advokát by bol úspešný, síce len na prvom stupni, a z pojednávacej miestnosti ide na kúpalisko alebo počas jeho záverečnej reči v pojednávacej miestnosti bude za ním banner alebo transparent? I deti v škole vedia, že cez vyučovanie sa nekonzumuje. Deti v škole vedia a poslanci Národnej rade SR nie?

To isté platí i v Národnej rade SR. Ako majú občania dôverovať v parlament a v prijaté zákony, keď zákon predkladá poslanec Národnej rady SR v tričku? Nový rokovací poriadok nie je ešte ani na papieri a už sa kritizuje a označuje sa ako náhubkový zákon. Na tomto mieste sa patrí a je vhodné povedať, že v demokratickej spoločnosti nie je mysliteľné nielen tvoriť zákony, ale ich i interpretovať a komentovať už v procese prípravy s okamžitým očakávaním ich zneužitia.

Bola by opozícia pri pochopení tejto myšlienky predstaviteľmi právneho štátu a demokratickej spoločnosti? A sú bojovníkmi za právny štát a demokratickú spoločnosť? Verím a dúfam, že ak sa na rokovanie Národnej rady SR dostane zákon o novom rokovacom poriadku, nebude o ňom zvolaná tlačová beseda s headlinom ,,Koalicia predložila horalkový a tričkový zákon”, tak, ako je to v opozičných divadelných predstaveniach obvyklé.

(Autor je predseda Krajskej rady SNS Trnava.)

- Reklama -