Andrej Kiska prezentoval na samite NATO záväzky Slovenska

0
Prezident Kiska (Autor: prezident.sk)

Slovensko pošle do pobaltských krajín v roku 2017 do 150 svojich vojakov a do 35 kusov techniky. Pôjde o spoločnú výcvikovú misiu krajín Vyšehradskej štvorky. Ako prví by mali v Estónsku, Litve a Lotyšsku pôsobiť českí vojaci, následne slovenskí, maďarskí a nakoniec poľskí. Vojaci sa budú v oblasti striedať po troch mesiacoch.

Slovensko sa vo Varšave prihlásilo k svojim záväzkom z minulého samitu NATO vo Walese. Vtedy sa zaviazalo, že do roku 2020 dá na obranu 1,6 percenta HDP a na modernizáciu ozbrojených síl pôjde 20 percent rozpočtu ministerstva obrany. „Potvrdili sme, že záväzky z Walesu budú jednoznačne naplnené s tým, že bolo deklarované navýšenie rozpočtu v roku 2017 na 1,16 percenta HDP,“ povedal minister Peter Gajdoš.

Prezident pripomenul, že samit NATO je o upevňovaní bezpečnosti, mieru a o vzájomnom ubezpečení členov aliancie, že si každý plní svoje záväzky.

Upozornil tiež, že pri hraniciach pobaltských krajín je niekoľko desiatok tisíc ruských vojakov a ľudia tam majú strach. „Našou najväčšou podporou našim spojencom v tomto smere je to, aby sme napĺňali naše záväzky,“ zdôraznil Andrej Kiska.

Počas soboty sa bude na samite rokovať aj o vývoji v Iraku, Sýrii a Afganistane. Delegácie sa budú tiež zaoberať migračnou krízou a kybernetickou bezpečnosťou.

- Reklama -