Predseda vlády SR Robert Fico v EP: V srdci našej agendy bude občan EÚ

0
Premiér Robert Fico (Autor: SITA)

„Diskusia o tom, ako urobiť EÚ lepšiu a efektívnejšiu pre nás všetkých, je nevyhnutná. Európska únia je pre ľudí a musí byť budovaná ľuďmi,“ vyhlásil Robert Fico. Podľa jeho slov to potvrdzuje aj výsledok referenda vo Veľkej Británii. „Európska únia musí lepšie počúvať kritické hlasy. Musí sa stať pružnejšou, menej byrokratickou a vnímavejšou k rôznorodosti a musí sa zbaviť puncu elitárstva a nezrozumiteľnosti pre obyčajného človeka, ktorý ju často vníma ako vzdialenú a odtrhnutú od jeho bežných problémov,“ zdôraznil slovenský premiér. Aj preto v srdci našej agendy bude občan EÚ. Výzvou pre naše predsedníctvo bude zjednodušiť spôsob komunikácie s ľuďmi. „Výhody z členstva sú nesporné. O to viac ma mrzí, že často nevieme občanom vysvetliť, v čom spočíva výnimočnosť európskeho projektu, že nevieme vysvetliť, že silnejšia Európa nie je v záujme Bruselu, ale je v záujme nás všetkých,“ podčiarkol Robert Fico.

Predseda vlády SR privítal podporu slovenskej iniciatívy na zorganizovanie neformálneho summitu 27 členských krajín EÚ o budúcnosti Únie, ktorý sa uskutoční 16. septembra v Bratislave. Priblížil, že summit je spájaný s obrovskými očakávaniami a nepochybne bude vyvrcholením nášho predsedníctva. “Nasledujúce dva mesiace musíme využiť na dôslednú prípravu summitu, aby nebol len samoúčelnou improvizáciou,” povedal Robert Fico. „Slovenské predsedníctvo by privítalo, pokiaľ by závery summitu dostatočne vyvažovali krajné názory na fungovanie EÚ,“ poznamenal. Na jednej strane totiž existujú názory, podľa ktorých by prílišná kritika spoločných európskych politík len dávala za pravdu euroskeptikom a odporcom EÚ.  Absolútne kontraproduktívne a škodlivé pre európsku víziu by však bolo, ak by sa summit v Bratislave skončil konštatovaním, že všetko je v poriadku. „Vieme, že pravda je iná. Takýto záver by bol iba palivom pre ďalšie referendové hnutia, fragmentáciu EÚ s nedozernými dôsledkami,“ varoval predseda vlády SR. V prejave pred poslancami Európskeho parlamentu zdôraznil, že ak niektoré prvky fungovania EÚ nie sú vnímané pozitívne, to ešte neznamená, že máme rezignovať na všetky pravidlá, politiky a inštitúcie založené na spoločných hodnotách. Zároveň uviedol, že napriek nárastu euroskepticizmu občania v európsky projekt stále veria a hoci Európska únia nie je dokonalá, má zmysel a nemá alternatívu. Potrebuje však nový impulz a novú dôveru. 

„Európska únia 21. storočia si žiada svieži vietor, potrebuje otvorenosť, úprimnosť a jednoduchosť a samozrejme na to nadväzujúcu zodpovednosť v činoch a myšlienkach,“ vyhlásil Robert Fico. Cieľom slovenského predsedníctva preto bude otvoriť hlbokú reflexiu o tom, čo nové chce a musí EÚ ponúknuť európskej verejnosti.

Záznam prejavu predsedu vlády na pôde Európskeho parlamentu je dostupný tu:http://ec.europa.eu/avservices/video/player.cfm?ref=I123911

Záznam tlačovej konferencie predsedu vlády SR Roberta Fica a predsedu Európskeho parlamentu Martina Schulza je k dispozícii tu: http://ec.europa.eu/avservices/video/player.cfm?ref=I123988

 

- Reklama -