SaS: Výzva Európskej komisii: Kauzy v energetike majú jediného vinníka – neodvolateľného Jozefa Hojlenčíka

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

„Napríklad voči vyhláške o cenovej regulácií v elektroenergetike bolo podaných 588 pripomienok, z toho 375 zásadných. Vo vyhláške sa taktiež zavádzajú niektoré nové poplatky, čo nemá ÚRSO v kompetencii. Môže tak nastať situácia, podobná tej spred dvoch týždňov, keď Ústavný súd rozhodol v neprospech v roku 2014 úradom zavedeného poplatku za prístup do sústavy, tzv. G-komponentu,“ spresnil Galek.

Za dva a pol roka výrobcovia elektriny v rámci tohto poplatku zaplatili distribučným spoločnostiam celkovo asi 90 miliónov eur. Tí, ktorí prístup do sústavy nevyužívajú, si budú môcť tieto peniaze nárokovať naspäť a to  zrejme priamo u štátu, keďže tento poplatok bol zavedený z vôle ÚRSO ako orgánu štátnej správy. Na spornosť zavedenia tohto poplatku bol pritom Jozef Holjenčík upozorňovaný ako domácimi výrobcami, tak aj zo strany Európskej komisie.

Dnes sú voči Slovensku zo strany Bruselu taktiež začaté aj vyšetrovania pre nesúlad slovenskej a európskej legislatívy v oblasti energetiky. Väčšina z podozrení je pritom priamo naviazaná na rozhodnutia ÚRSO.

„Na netransparentnosť a nesystémovosť tohto úradu strana SaS dlhodobo upozorňuje. Jozef Holjenčík, označovaný tiež za Harabina v slovenskej energetike, je ale žiaľ podľa platného zákona o regulácií v sieťových odvetviach, ktorý si v roku 2012 sám napísal, aj napriek vedomým pochybeniam prakticky neodvolateľný,“ uviedol Ľubomír Galko.

Na májovej schôdzi sme ako strana SaS predložili návrh na zmenu zákona, ktorou by sa odstránili viaceré nedostatky zákona o regulácii v sieťových odvetviach a vyriešili hlavné výhrady Európskej komisie. Tento nám však rovnako ako ani jeden zo 40 zákonom na zlepšenie podnikateľského prostredia  neprešiel ani len do druhého čítania.

Keďže si uvedomujeme, že na zmenu súčasného legislatívneho stavu v súčasnosti nie je v slovenskom parlamente vôľa, keďže tento môže napríklad Robertovi Ficovi ako poručníkovi Jozefa Holjenčíka dokonca vyhovovať, rozhodli sme sa využiť inú možnosť, ktorú má predseda strany SaS Richard Sulík ako europoslanec v Európskom parlamente k dispozícii.

 Ide o položenie písomnej parlamentnej otázky na Komisiu. Konkrétne by nás zaujímalo, či človek, ktorý má zo zákona prakticky neobmedzené možnosti pri regulácií cien energií a jediný kto ho kontroluje je on sám, na druhej strane za svoje rozhodnutia nenesie žiadnu zodpovednosť.  Pokiaľ nie, chceli by sme zástupcov Európskej komisie vyzvať, aby rovnako ako v prípade dvoch predošlých konaní, v záujme zabránenia ďalším  škodám, ktoré by mohol Jozef Holjenčík zo svojej dvojitej funkcie ešte napáchať, začali riešiť aj tento náš podnet.

- Reklama -