Tulis (SNS): Gól do vlastnej siete

0
Slovenská národná strana (Autor: SNS)

Tento proces prebehol rýchlo, v rozmedzí jedného roka. Tomu sa hovorí gól do vlastnej siete. Británia bola v EÚ symbolom spoločného európskeho domu, stabilnej ekonomiky a zásad demokracie. Po jej odchode už spoločenstvo nebude také, do akého mnohé štáty chceli a vstúpili.

Pridaná hodnota Británie do EÚ bola strategická, určujúca rozvoj a prosperitu. Jazdiť na koni so štyrmi nohami je o inom, ako bez jednej, či s drevenou. Takto je možné zadefinovať odchod Británie. Bez ťažného koňa, budú zredukované mnohé investície po celej únii.

Keď sa začal D. Cameron pohrávať s myšlienkou brexitu, určite nesedel nad hárkom čistého papiera sám, ale mal pri sebe počty spolupracovníkov, straníkov, ekonómov, možno aj kolegov z EÚ. Kde boli zainteresovaní z EÚ, keď sa táto problematika konzultovala a plánovala v kuloároch? Všetci si museli uvedomovať, čo by brexit znamenal pre Britániu aj pre EÚ. Napriek tomu nechali tento proces len tak, čo vyústilo do odchodu. A úradníci v centrále EÚ sa zaoberali migračnou politikou a nátlakom na malé európske krajiny s cieľom nanútenia svojich centrálnych rozhodnutí. Mnohí politici na západ od našich hraníc asi dodnes nepochopili, že integrácia je individuálny postupný proces, ktorý si vyžaduje diferencovaný prístup voči jednotlivým štátom únie.

Čo si o tom všetkom má myslieť obyčajný občan, ktorého krajina len pred pár rokmi vstúpila do klubu vyspelých krajín? Alebo občan krajiny, ktorá sa pripravuje na vstup? Únia predostrela obraz ružovej budúcnosti na jednej strane a zrazu je občan svedkom odchodu jednej z garantov a zakladajúcich krajín Únie.

Zo životných skúseností vieme, že takéto strategické rozhodnutie v srdci EÚ má svoje vážne opodstatnenie a tomuto rozhodnutiu predchádza príbeh, ktorý bol napísaný spoločne s iným na pokračovanie, na ktorý si ale musíme ešte chvíľu počkať. Verme, že bude mať šťastnejší koniec pre Britániu, EÚ, či svet.

(Autor je predseda OR SNS Bytča.)

- Reklama -