Blanár (SMER-SD): Súkromník či pacient, kto je viac?

0
Predseda Žilinskej VÚC Juraj Blanár (Autor: zask.sk)

V roku 2012 sa nám podarilo otvoriť a sprevádzkovať našu prvú župnú lekáreň v Kysuckej nemocnici v Čadci. Postupne k nej na Kysuciach pribudla ešte jedna, ďalšia v Hornooravskej nemocnici v Trstenej a tá najnovšia tento rok v Liptovskej nemocnici v Liptovskom Mikuláši. Spolu štyri verejné lekárne, ktorých zisk prúdi priamo k pacientom prostredníctvom skvalitnenia zdravotnej staroslivosti.

V čase nezmyselnej liberalizácie boli nemocnice ochudobnené a ziskové pracoviská, ako verejné lekárne, sa ocitli v rukách súkromníkov. Preto ma teší, že sa nám podarilo tieto služby pre pacientov obnoviť a už v troch našich nemocniciach si môžete lieky či iné položky v lekárni kupovať s vedomím, že peniaze sa vrátia späť nemocnici na jej rozvoj, a teda vám. Nevidím žiadny dôvod, prečo by tieto peniaze mali putovať na súkromné účty, ako tomu bolo za Zajacovho pôsobenia na ministerstve zdravotníctva a ako je tomu, bohužiaľ, vo väčšine prípadov aj dodnes. Financie, ktoré by sa mohli ďalej investovať do rozvoja a nákupu dôležitých prístrojov, končia inde. A žiaľ, nie sú v primeranej miere investované späť do nášho zdravotníctva.

Ako sa nečudujem súkromníkom, ktorí sú proti tejto iniciatíve, nečudujem sa ani vyjadreniam prezidenta Slovenskej lekárnickej komory. Prirodzene majú pochybnosti, keďže z verejných lekární nebude pre nich prúdiť taká výška finančných prostriedkov ako doteraz. Tie poputujú na starostlivosť o pacientov. Preto plne podporujem rozhodnutie ministra zdravotníctva a verím, že sa štátnym nemocniciam podarí tento plán obnovenia verejných lekární zrealizovať a udržať.

Myslím si, že postupne bude dobré sa zamýšľať aj nad ďalšími prevádzkami, ako sú pracoviská CT, magnetickej rezonancie či dialýzy a iné.  Ide o diagnostické činnosti, ktoré by podľa môjho názoru mala automaticky vlastniť a prevádzkovať každá väčšia nemocnica. Nám sa podarilo otvoriť vlastné centrum magnetickej rezonancie v Dolnooravskej nemocnici v Dolnom Kubíne a určite budeme pracovať ďalej na tom, aby to, čo môže slúžiť ľuďom, nekončilo na súkromných účtoch, ale prúdilo späť na účet nemocnice pre jej rozvoj. Za rok 2015 sa tak vďaka nákupom vo verejných lekárňach vrátilo do našich župných nemocníc spolu 110-tisíc eur. A verím, že táto suma bude rásť.

- Reklama -